Afbeelding
Re-integratieconflicten

Wat u kunt doen bij re-integratieconflicten?

11 mei 2020 om 11:37 Partnercontent

Iedere werkgever krijgt wel te maken met werknemers die zich ziek melden. Gelukkig kunnen de meeste medewerkers hun werk weer snel oppakken. Maar het kan ook voorkomen dat een werknemer langer uit de roulatie blijft. In dat geval moeten u uw werknemer beiden werken aan een re-integratieperiode. De terugkeer in het arbeidsproces gebeurt op 2 manieren. Bij een eerste spoortraject hervat de werknemer zijn werkzaamheden in zijn huidige functie bij u in het bedrijf.  Als dit niet kan, wordt gezocht naar een aangepaste of nieuwe functie. Bij re-integratie in het tweede spoor krijgt de werknemers ander passend werk bij een nieuwe werkgever.

 Juridische conflicten 

Steeds vaker ontstaan er rondom een re-integratietraject conflicten. Die gaan bijvoorbeeld over onenigheid over het aantal re-integratie-uren of over wat ‘passende’ werkzaamheden zijn. In dit laatste geval classificeert een werkgever bepaalde werkzaamheden wel als passend, terwijl de werknemer het hier niet mee eens is. Ook meningsverschillen over het functioneren komen voor.  Vaak blijkt dat werkgevers er een dubbele agenda op nahouden en graag van hun zieke medewerker af willen. Re-integratietrajecten verlopen niet altijd volgens plan. Uit de cijfers van Stichting Achmea Rechtsbijstand blijkt dat het aantal juridische conflicten tussen werkgevers en werknemers stijgt. Als werkgever doet u er dus verstandig aan om u goed te laten informeren. Ook is het aan te raden om u  goed te laten begeleiden. Zo voorkomt u juridische geschillen en bent u goed voorbereid als er toch een conflict ontstaat.

Fases in het re-integratietraject

De eerste stap als uw medewerkers ziek is, is dus een een eerste spoor re-integratie. Dit proces start direct op het moment van de ziekmelding. Een eerstespoortraject duurt maximaal een jaar. Als het niet lukt om de werknemer te laten terugkeren in zijn eigen functie, dan is de zoektocht naar een andere functie in uw organisatie de volgende stap. Het is tijd voor tweede spoor reintegratie als het traject in het eerste spoor traject niet succesvol wordt afgesloten. Hierbij dient u als werkgever op zoek te gaan naar een nieuwe functie voor uw zieke werknemer, bij een nieuwe werkgever.

Wet Verbetering Poortwachter 

De Wet Verbetering Poortwachter is in het leven geroepen om het aantal langdurig zieke werknemers terug te dringen. De wet heeft als uitgangspunt dat effectief en snel ingrijpen het werkverzuim korter maakt. Hiervoor is het noodzakelijk dat werkgever en werknemer zich samen met een arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Beide partijen hebben een aantal verplichtingen waar ze zich gedurende de re-integratie aan moeten houden.

Re-integratie-expert

Is een van uw medewerkers langdurig ziek en voorziet u dat er problemen omtrent de re-integratie ontstaan? Natuurlijk wilt u liever geen juridisch getouwtrek. Probeer daarom in goed contact te blijven met uw werknemer en onduidelijkheden en onzekerheden bespreekbaar te maken. Probeer hierbij ook om elkaar te respecteren en elkaars belangen te begrijpen. U kunt u laten bijstaan door de experts van Xs2more. Die werken samen met de specialisten van Werkxe en Arbodienst Preventix. Samen bieden deze organisaties een unieke en effectieve mix op het gebied van re-integratie, ziekteverzuim en vitaliteit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie