Afbeelding
Wijnkelder

Hoe bewaar je wijn?

1 april 2020 om 14:24 Partnercontent

Een goede wijn is het waard om op de juiste temperatuur bewaard te worden en soms moet een wijn nog een tijdje rijpen. Het keukenkastje is niet de juiste plek. Maar wat dan wel? In een speciaal daarvoor ontworpen wijnkast. 

Een jubileum, verjaardag, overwinning of prestatie. We geven de ander in zo'n geval regelmatig een fles wijn cadeau. Soms gaan op deze manier prima wijnen van hand tot hand. De fles komt uit de rugtas vervolgens in een keukenkastje terecht, bovenop de televisiekast of blijft weken op het aanrecht staan. Dat is zonde. Een goede wijn moet goed bewaard worden. Zo komt de smaak ervan het beste tot zijn recht. 

Niet iedereen heeft een wijnkelder waar wijnen op de juiste temperatuur, in het donker, bewaard kunnen. Dan komt de klimaatkast wijn om de hoek kijken. Een kast die de wijn op de juiste temperatuur houdt. Ook is het belangrijk de fles liggend te bewaren. Op deze manier kan de kurk niet uitdrogen. Rode wijnen die geschikt zijn om te bewaren zijn de betere en zwaardere Bordeaux- en Bourgogne wijnen.

Een witte wijn of rosé moet gekoeld bewaard blijven. Chardonnays en Riesling kunnen lange tijd bewaard blijven. Standaard witte wijn meestal maximaal een jaar. 

Voor rosé is onze koelkast te koud
In sommige gevallen is een wijnkast een uitkomst, bijvoorbeeld voor het bewaren van een rosé, het liefst rond de negen graden. Onze standaard koelkast heeft meestal een temperatuur van vijf graden, en is dus daarmee te koud. 

Naast het feit dat wijnen in een speciale kast goed op temperatuur blijven, liggen ze er ook rustig -zonder trillingen- en krijgen uv stralen geen kans de wijn te bereiken. Wijnklimaatkasten hebben dan ook een glazen deur met uv-filter. 

Wijnkelder is met wijnbewaarkast overbodig
De wijnkelder is in het geval van een goede wijnbewaarkast overbodig. U kunt er alle mooie wijnen goed in bewaren, soms op verschillende temperaturen. De wijnkoelkast kan louter koelen, de wijnkoelkast kan ook de temperatuur verhogen. 

De wijnbewaarkasten zijn er in vele dessins en passen goed bij de moderne keuken. Mooie wijnen krijgen er de tijd om in te rijpen, andere wijnen worden wat eerder, maar vooral op de juiste temperatuur geserveerd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie