Afbeelding
Duurzame energie

Nederland loopt achter met duurzame energie

20 februari 2020 om 11:25 Partnercontent

Nederland gebruikte in 2018 slechts 7,4 procent aan duurzame energie. Ondertussen betekent dat dat we helemaal onderaan de EU-lijst voor duurzame energie staan. Wat is hier de reden van? En hoe kunnen huishoudens uit Amersfoort een steentje bijdragen?

Doelstelling (nog) niet gehaald
Het klimaat verandert. Om de wereld leefbaar te houden voor mens en dier, is het nodig dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten. Om deze reden is vorig jaar het Klimaatakkoord gepresenteerd. Dit is een overeenkomst tussen veel organisaties en bedrijven in Nederland om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Het is de bedoeling dat we overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven. De doelstelling voor Nederland is om in 2020 ongeveer 14 procent hernieuwbare energie op te wekken. We komen dus 6,6 procent tekort. Met deze cijfers bundelen we helemaal onderaan de lijst met Europese landen. In 2014 wist ons land Malta en Luxemburg nog onder zich te houden. De jaren erna was dat alleen nog Luxemburg. Zweden en Finland voeren de lijst aan met respectievelijk 54,6 procent en 41,2 procent duurzame energie.

Geografische oorzaken
Er zijn een aantal redenen waarom we zo ver achterlopen op de rest. Nederland bestaat voornamelijk uit landbouwgronden. We hebben nauwelijks plaats voor velden met zonnepanelen. Daarnaast heeft ons land nauwelijks hoogteverschillen. Hierdoor is waterkracht ook geen optie. Daarnaast is het grootste deel van onze huizen nog aangesloten op het gasnetwerk.

Zonnepanelen op het dak
Ook Amersfoorters kunnen een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Zonne-energie is samen met windenergie de belangrijkste vorm van duurzame energie. Daarnaast bieden zonnepanelen ook veel voordelen voor de eigenaren. De energierekening wordt namelijk gelijk een stuk lager. Mensen zijn niet meer afhankelijk van de (stijgende) prijzen van de energieleveranciers. Ook worden zonnepanelen steeds goedkoper. De gemiddelde terugverdientijd ligt tegenwoordig op zo'n zeven jaar. Aangezien men, naast de stroom van de zonnepanelen, ook stroom afneemt van de energieleverancier, is het wel belangrijk om aangesloten te zijn bij een groene energieleverancier. Door middel van energie vergelijken kunnen mensen dit controleren.

Subsidies en regelingen voor zonnepanelen
Om woningeigenaren te stimuleren om zonnepanelen te nemen, zijn er een aantal regelingen beschikbaar. Zo kunnen mensen de 21 procent btw die zij betalen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat komt doordat de Belastingdienst deze groep mensen als ondernemers ziet, omdat zij energie leveren aan het net. Daarnaast kunnen mensen tot 1 januari 2023 gebruikmaken van de salderingsregeling. Dat houdt in dat de zonnestroom die zij aan het net leveren wordt weggestreept tegen de stroom die op een ander moment van het net wordt afgenomen. Op het moment dat er meer stroom wordt teruggeleverd dan dat er aan stroom wordt verbruikt, ontvangt de eigenaar van de zonnepanelen een vergoeding. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Mensen kunnen door middel van energie vergelijken checken welke energieleverancier de hoogste vergoeding biedt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie