Afbeelding
Bedrijfsveiligheid

VCA-cursus ter vermindering bedrijfsongevallen nu ook in Amersfoort

18 februari 2020 om 09:23 Partnercontent

Als je wel eens een bedrijfsongeval meegemaakt hebt, weet je wat de impact hiervan kan zijn. In principe kan het iedereen overkomen. Dat bewijzen de statistieken nog maar eens: jaarlijks vinden er in Nederland zo’n 200.000 kleinere of grotere bedrijfsongevallen plaats. Zestig keer per jaar valt daar dan ook nog eens dodelijk slachtoffer bij. Dat zijn cijfers om van te schrikken, vinden ook de sectoren met een verhoogd veiligheidsrisico. Ze vinden het daarom steeds belangrijker dat bedrijven en personen waarmee ze samenwerken in het bezit zijn van een VCA-certificaat. Hiermee wordt aangetoond dat men over de basiskennis beschikt die nodig is om bedrijfsongevallen te voorkomen. Om het VCA-certificaat te behalen, moet een cursus gevolgd worden. Het is nu ook mogelijk de VCA cursus in Amersfoort te volgen.

VCA in risicovolle sectoren
De Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, waar VCA voor staat, is een instrument voor bedrijven en werknemers om aan te tonen dat men werkt met aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu. Met de VCA kan het veiligheidsbewustzijn worden getoetst van mensen die werken in risicovolle omgevingen en bedrijven die in risicovolle sectoren actief zijn. Het gaat dan om sectoren als de bouw, petrochemische industrie, elektrotechniek, procesbesturing en  uitzendbranche. In dat laatste geval gaat het uiteraard over het detacheren van mensen naar potentieel risicovolle werkomgevingen. Gezien het hoge aantal bedrijfsongevallen in Nederland, wordt het in het bezit zijn van het VCA-certificaat steeds belangrijker gevonden. Het is zelfs zo belangrijk geworden dat veel opdrachtgevers in de genoemde sectoren hun opdrachten enkel nog uitbesteden aan leveranciers die zo’n VCA-certificaat kunnen overleggen. Ook wordt het bezit van het certificaat steeds vaker verwacht van medewerkers en als eis gesteld bij sollicitaties.

Drie soorten certificering voor personen
Waar er voor bedrijven één vorm van certificering bestaat, zijn er voor personen drie verschillende varianten. Ten eerste is er het VCA Basis-certificaat, dat gericht is op werknemers die tijdens hun werkzaamheden te maken krijgen met een verhoogd veiligheidsrisico. Met het certificaat kunnen zij aantonen dat ze beschikken over relevante basiskennis over veilig en gezond werken. Hun leidinggevenden hebben een ander certificaat nodig, namelijk VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VCA VOL) om relevante kennis aan te tonen. Ditzelfde certificaat is ook bedoeld voor zelfstandigen (zzp’ers) in risicovolle sectoren. Voor zowel leidinggevenden als intercedenten in de uitzendbranche bestaat nog een aparte variant: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden - Veiligheidschecklist Uitzend- en detacheringbureaus (VIL-VCA).

Verschillende cursusvormen
Het is dus nu mogelijk om een klassikale VCA-cursus te volgen in Amersfoort. Dit komt echter niet iedereen uit, en sommige mensen studeren liever zelf. Daarom is het ook mogelijk om vanuit huis een online cursus te volgen. Mensen die liever uit een boek leren kunnen gebruik maken van een cursusboek. De cursus wordt afgesloten met een examen. Studenten die voor zelfstudie hebben gekozen moeten gebruik maken van een erkend examenbureau om het examen te laten afnemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie