Afbeelding
Foto door Alisa Anton op Unsplash

Vier zaken om te onderhouden in de winter

29 januari 2020 om 16:40 Partnercontent

Tijdens de winter is het belangrijk dat je extra goed voor je woning zorgt. Sneeuw, regen en vrieskou kunnen namelijk allemaal voor schade zorgen. Wanneer je jouw huis goed onderhoudt hoef je je daar in ieder geval niet druk over te maken. Dit zijn de vier belangrijkste zaken waar jij rekening mee moet houden in de winter.

Schilder je kozijnen
Laat nog net voor de winter begint een schilder langskomen die je kozijnen van een nieuw laagje verf voorziet. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kozijnen er weer netjes uitzien. De verf vormt namelijk ook een beschermlaag tegen het natte weer. Zo voorkom je dat je kozijnen gaan rotten. Zijn ze al te erg beschadigd? Dan loont het om je kozijnen te vervangen. Ben je benieuwd hoeveel een raam vervangen gaat kosten? Informeer dan meteen wat de kosten zijn voor dubbel glas. Zo ga jij goed geïsoleerd de winter in.

Controleer je dak
Je dak is de belangrijkste bescherming die je hebt tegen invloeden van buitenaf. Zorg ervoor dat je jouw dak tijdig controleert op beschadigingen. Vervang eventuele kapotte dakpannen en vergeet ook niet om de loodaansluitingen te checken. De dakbedekking mag geen scheuren bevatten, want zelfs het kleinste scheurtje kan al voor waterschade zorgen. Lijkt je dak perfect in orde? Reinig dan nog wel even de dakgoot, zodat deze niet verstopt raakt tijdens een harde regenbui.

Reinig je ventilatieroosters
Gedurende de winter zijn je ramen en deuren meestal gesloten. Daarom zijn je ventilatieroosters zo belangrijk. Deze zorgen ervoor dat je genoeg frisse lucht in huis hebt. Reinig de roosters daarom regelmatig in de winter. Maak de buitenkanten van de ventilatieroosters even schoon met een doekje om het grootste vuil te verwijderen. Vervolgens maak je de binnenkant het makkelijkste schoon, door je stofzuigerslang tegen de roosters aan te zetten.

Isoleer je leidingen
De meeste leidingen in je woning zijn goed weggewerkt en daardoor ook goed geïsoleerd. Heb je enkele zichtbare leidingen die door koude ruimtes lopen? Houd dan in de gaten dat ze niet bevriezen. Dit zorgt namelijk voor veel schade en wateroverlast. Het is nooit verkeerd om deze leidingen te isoleren met speciale buisisolatie. Doe dit vooral in koude ruimtes zoals je kelder, zolder of kruipruimte. Vergeet de leidingen en kranen in je tuin ook niet. Deze sluit je het beste af voordat de vrieskou begint.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie