Afbeelding
Shutterstock

Betalen voor spaargeld? Dit kun je doen voor meer rendement!

14 januari 2020 om 10:38 Partnercontent

Een mogelijke negatieve spaarrente in Nederland houdt de gemoederen bezig. Eigenlijk kun je nu al jaarlijks minder kopen met je spaargeld. Dit kun je doen voor meer rendement!

Betalen voor je spaargeld?
De spaarrente is historisch laag en daalt naar verwachting nog verder. De Europese Centrale Bank heeft namelijk nieuwe stimuleringsmaatregelen aangekondigd. Krijgen we binnenkort een negatieve spaarrente? Die kans is aanwezig. Banken zullen er echter alles aan doen om 'betalen voor spaargeld' te voorkomen, uit angst voor reputatieschade.

In feite betaal je nu ook al voor spaargeld. Het prijspeil, ook wel inflatie genoemd, stijgt namelijk harder dan de spaarrente goed maakt. Je kunt dus steeds minder kopen met je spaargeld. En heb je vermogen boven de belastinggrens, dan daalt je rendement nog harder. Vergeet ook niet de kosten die banken rekenen voor hun betaal/spaar-pakket. Ook dit drukt het rendement.

Een voordeel van de lage spaarrente is dat ook hypotheekrente historisch laag is. 

Dit kun je doen voor meer rendement?
Waar kun je heen met je spaargeld voor meer rendement. We noemen twee opties met meer of minder risico.

Starten met beleggen
Bij 'rendement maken', wordt vaak direct aan beleggen gedacht. Het klopt dat je op de beurs winst kunt maken. Een verlies daarnaast niet uitgesloten. Beleggen is daarom geen alternatief voor sparen. 

Er is een ruime keuze aan beleggingsproducten, zoals zelf beleggen bij een broker, fondsbeleggen en pensioensparen. Bij elk beleggingsproduct kun je ervoor kiezen om meer of minder risico te nemen. Spreiding van je beleggingen en een lange beleggingshorizon, zorgen ervoor dat je minder gevoelig bent voor koersschommelingen. 

Meer let op, beleggen doe je alleen met geld waarmee je een risico kunt en wilt nemen. 

Spaargeld vastzetten in een deposito
Wil niet het risico op een negatief beleggingsresultaat lopen, maar toch rendement maken op je spaargeld? Dan kun je ervoor kiezen om je spaargeld tijdelijk vast te zetten in een deposito. De laatste jaren is het aanbod van spaardeposito's gegroeid. Via spaarplatforms kun je eenvoudig bij een Europese bank sparen. Online en helemaal in het Nederlands.

Is sparen in het buitenland veilig? In de hele Europese Unie geldt een depositogarantiestelsel met een dekkingsniveau tot 100.000 euro. Daarmee is het spaargeld per rekeninghouder beschermd, mocht de bank failliet gaan. Toch is het aan te raden om je goed in te lezen in de specifieke regels per land.

Depositosparen doe je met spaargeld dat je niet direct nodig hebt. Houd altijd spaargeld achter de hand voor onverwachte uitgaven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie