Kanker weg, klachten blijvenInformatiebijeenkomst: Late gevolgen na behandeling van borstkanker

17 oktober 2022 om 11:12 Overig Deel je nieuws

Amersfoort – Borstkankerbehandelingen zijn zeer ingrijpend. Intensieve behandelingen kunnen ook vervelende lange termijn gevolgen hebben. En zelfs bij een succesvolle behandeling blijft de angst dat de ziekte terugkeert aanwezig. De Da Vinci Kliniek, de Borstkankervereniging en verschillende fysiotherapeuten en huidtherapeuten organiseren op 31 oktober gezamenlijk een informatiebijeenkomst voor (ex)borstkankerpatiënten die na de behandeling van borstkanker lichamelijke klachten ervaren. 

Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de verschillende behandelwijzen na de behandeling van borstkanker. Bratelle is op 31 oktober op de vestiging in Amersfoort aanwezig voor pasmomenten. De Bratelle is ontwikkeld door en voor vrouwen die zelf borstkanker hebben gehad of ervaring met borstkanker hebben. De beha is een actief werkzame, comfortabele en vrouwelijke beha voor vrouwen met borstoedeem. De stof van de Bratelle beha heeft een verticale en een horizontale weving. Hierdoor worden bij het dragen van de beha de borsten en lymfeklieren licht gemasseerd. Dat zorgt voor vochtafdrijving en niet vochtverplaatsing.

Harde plekken en pijn Iemand die voor borstkanker bestraald is kan harde plekken, pijn of een zwelling in de behandelde borst houden. Maar ook kan een arm niet soepel meer bewegen of een wond maar niet genezen. Bij 25% van de vrouwen is lymfoedeem een veelvoorkomend probleem. Het zijn nare bijwerkingen waar mensen jarenlang, soms zelfs hun leven lang, last van houden. Daar komt bij dat de gevolgen vaak niet alleen lichamelijk zijn, maar ook beïnvloed het hoe iemand zich voelt en hoe iemand in het dagelijks leven functioneert. Gelukkig is daar vaak wel iets aan te doen.

Late bestralingsschade en behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor late bestralingsschade, zoals bijvoorbeeld hyperbare zuurstoftherapie en fysio- of oedeemtherapie. Tijdens de informatiebijeenkomst kan iedereen meer informatie krijgen over deze behandelmogelijkheden. Er wordt uitleg gegeven over wat hyperbare zuurstoftherapie is en bij welke klachten het ingezet kan worden.  Een arts is aanwezig voor meer persoonlijke vragen.

Bratelle 

Bratelle is een initiatief van de in Amersfoort wonende ervaringsdeskundige Anita Schimmel, zij zocht samen met Anneke Geitenbeek en Mariëtte Jilderda naar een werkzame maar vooral een vrouwelijke oplossing voor borstoedeem. Zij ontwikkelde een vrouwelijke beha met masserende werking die de behandelingen van o.a. een oedeemtherapeut versterkt en zorgt voor minder pijn en oedeemafvloed. 

Aanmelden

De informatiebijeenkomst is op maandag 31 oktober in de Da Vinci Kliniek (Meander MC Amersfoort) en iedereen is welkom tussen 16.00 uur en 17.30 uur of tussen 18.30 uur en 20.00 uur. aanmelden@davincikliniek.nl. Mail ons uw naam, tijdstip en vestiging Amersfoort. Iedereen is welkom. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie