Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) toont het eerste exemplaar.
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) toont het eerste exemplaar. Simon Lamme

Koninklijke Nederlandse Munt slaat ‘Piet Mondriaanvijfje’

29 september 2022 om 09:56 Overig

AMERSFOORT Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de Amersfoortse kunstenaar Piet Mondriaan werd geboren. Dit is dan ook de reden dat de Koninklijke Nederlandse Munt een herdenkingsmunt slaat ter ere van deze revolutionaire kunstenaar. Het Piet Mondriaan Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.

Het Piet Mondriaan Vijfje is ontworpen door Marjolein Rothman. De ontwerper heeft gezocht naar de elementaire vertaling van Mondriaan’s visie. Horizontale en verticale lijnen zijn de basisprincipes in zijn werk en dit is dan ook gebruikt als uitgangspunt van het muntontwerp. Op de voorzijde staat het portret van koning Willem-Alexander. Aan de linkerzijde staat de tekst ‘Koning der Nederlanden’ van boven naar beneden. Aan de onderzijde, van links naar rechts, staat de tekst ‘Willem-Alexander’. De twee teksten kruisen elkaar en creëren hiermee hetzelfde lijnenspel zoals we van Mondriaan kennen. Helemaal links staan het munthuisteken en muntmeesterteken afgebeeld.

De keerzijde bevat ook een horizontale en verticale beweging. De twee op het fond liggende lijnen kruisen elkaar onderin het beeld. De tekst volgt deze lijnen. In de ene richting van de lijn staat 1872, het geboortejaar van Mondriaan. In de andere richting staat 2022, het jaar van 150 jaar Piet Mondriaan. De horizontale lijn is breder, om zo meer gewicht te geven aan de compositie en de naam Piet Mondriaan die erboven staat.

MONDRIAAN Iedereen die aan Piet Mondriaan denkt, ziet meteen het karakteristieke lijnenspel met primaire kleuren voor zich waar de kunstenaar bekend mee is geworden en zichzelf uiteindelijk onsterfelijk heeft gemaakt. Mondriaan werd geboren op 7 maart 1872 in Amersfoort en groeide op in een streng calvinistische familie. Zijn vader was onderwijzer en zag hem liever geen kunstenaar worden. Mondriaan volgt een opleiding tot tekenleraar, maar laat zijn droom nooit varen. Op 18-jarige leeftijd organiseerde hij een tentoonstelling van zijn eigen werk.

Mondriaan schildert in het begin van zijn carrière vooral portretten en landschappen. Rond zijn 30ste levensjaar krijgt hij interesse in theosofie: dit is een discipline die zoekt naar gemeenschappelijke kern van wetenschap, filosofie en religie. Mondriaan ontwikkelt op deze manier een interesse voor geometrische vormen. Hij ziet ze als de basis van alles, ondanks dat deze vormen niet als zodanig voorkomen in de natuur. De kunst van Mondriaan beweegt zich langzamerhand richting het abstracte. De zoektocht naar harmonie en ‘absolute’ schoonheid door composities van primaire kleuren, horizontale en verticale lijnen en egale kleurvlakken betekent de doorbraak van Piet Mondriaan en verandert hem uiteindelijk in de pionier van abstracte kunst.

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) 'slaat' het eerste exemplaar.
Het resultaat wordt bekeken door muntmeester Bert van Ravenswaaij.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie