Afbeelding

Schoonheid in verval

Overig Deel je nieuws

Beautiful Decay, oftewel Mooi Verval. Voor kunstenaar Patrick Bergsma (Purmerend, 1965) schuilt in elke aftakeling ook schoonheid. Vanaf 15 mei laat hij werken uit de serie Beautiful Decay zien in De Vensterbank, tot en met 4 september, op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.

Als zoon van een antiekhandelaar woonde Patrick Bergsma van jongs af aan tussen een rijkdom aan oude spullen; “Als mijn moeder weer ging verbouwen, was de antiekzaak onze woonkamer. Ik vond dat heel knus. Een beetje zoals mijn atelier nu ook is, overal spullen.”  

De barokke taferelen op het Meissen porselein inspireerden hem in 2007 tot het begin van de serie Beautiful Decay. Maar onder invloed van o.a. de oorlog in Syrië veranderde zijn fascinatie en werden het meer en meer dystopische landschapjes: “rauw, maar ook mooi in zijn rauwheid, schoonheid in verval.”

Bergsma is ook een materiaalfanaat; naast het porselein is hij ook altijd op zoek naar verandering, nieuwe materialen en technieken, wat terug te zien is in 15 jaar Decay-serie. Het kweken van bonsaiboompjes is in de jaren een intens beoefende hobby van hem geworden; de boompjes gedijen goed in de ruime tuin bij zijn atelier.

In De Vensterbank laat de kunstenaar een vijftal werken zien uit de beginperiode van de serie, kleine poëtische werken.

Kunsthistoricus Jantine Kremer bezocht voor De Vensterbank de kunstenaar in zijn Noord-Hollandse atelier. Je kunt nu het hele interview in woord en beeld teruglezen op de website van De Vensterbank.

advertentie
advertentie