Afbeelding
Familie Bhalotra

Stedenbouwkundige Bhalotra overleden

9 april 2022 om 16:37 Overig

AMERSFOORT De architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra is deze week overleden. Bhalotra werd in Amersfoort vooral bekend als ontwerper van de ‘architectuurwijk’ Kattenbroek. Hij werd geboren in 1943 Gujrat, India, en stierf op 5 april in Rotterdam. Zijn familie liet dit vandaag weten. 

Jeroen de Valk 

Hij werd 79 en was ernstig ziek. Zijn naasten spraken op Twitter hun bewondering uit ‘voor de manier waarop hij het onvermijdelijke accepteerde en daardoor het afscheid minder moeilijk maakte voor ons’. Hij ontwierp voor diverse Europese steden complete woonwijken. 

Bhalotra studeerde in India en was aanvankelijk werkzaam in zijn geboorteland en Koeweit. Via Parijs belandde hij in Nederland, waar hij in 1971 in dienst trad bij een bureau voor Ruimtelijke Ordening. 

ROND EN RECHT Kattenbroek ontstond begin jaren ’90. Er staan nu ruim vijfduizend woningen. De ontwerper zei te streven naar ‘een gezonde, veilige en vrolijke omgeving, waar mensen zich thuis voelen en kriebels krijgen om te dromen’. Hiertoe maakte hij gebruik van thema’s en metaforen. Al zullen sommige Amersfoorters aanvankelijk zijn verdwaald in de wijk, vanwege de afwisseling van ronde en rechte straten. 

Er zit echter een systeem in. De Ring is de centraal gelegen cirkelvormige buurt, ter grootte van het historische stadscentrum van Amersfoort. De Laan der Hoven loopt van het noordwesten naar het zuidoosten van de wijk. De Verborgen Zone gaat van noord naar zuid en verbindt twaalf kunstwerken. Het Masker vormt met een lange gebogen lijn de oostgrens van de wijk. De Kreek, gelegen in het noorden van de wijk, verbindt de verspreid liggende, oorspronkelijke boerderijen. 

De vermaarde ontwerper kwam tot vorig jaar nog geregeld naar Amersfoort om te praten over zijn werk. In september 2021 gaf jij een lezing in de Elleboogkerk. Het was toen 33 jaar geleden dat de gemeenteraad besloot met zijn bureau in zee te gaan. Eerder ontving hij de Sint-Jorispenning voor zijn verdiensten voor de stad. 

‘AMFITHEATER’ De Amersfoortse muzikant Jacques Smulders maakt van de publiciteit gebruik door een persoonlijk standpunt nog eens nadrukkelijk uit te dragen. Dat mag, want het is een idee in de geest van Bhalotra: herbouw van het podium in de vijver. 

Smulders laat weten aan de verslaggever: ,,Ashok was groot voorstander van het herbouwen van ‘zijn’ afgebroken podium. Uit een onderzoek onder de Amersfoortse bevolking blijkt dat 86% voorstander is van de herbouw. Alleen moet de zak met geld nog worden gevonden.’’ Enkele fracties in de raad spraken zich al uit vóór dit idee. Smulders stelt voor om het nieuwe podium als eerbetoon ‘Het Ashok Bhalotra Amfitheater’ te dopen. 

In Heerhugowaard ontwierp Bhalotra de wijk Stad van de Zon. Dat beviel zo goed, dat hij er wordt geëerd met een naar hem genoemde brug en een fietspad: de Ashok Bhalotrabrug en het Ashok Bhalotrapad. Daar kan best nog een Amersfoorts vijverpodium bij. 


De Laan der Hoven in Kattenbroek.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie