De Cougar schept met de bambi bucket water uit de Eem om even later boven de Leusderhei te lozen.
De Cougar schept met de bambi bucket water uit de Eem om even later boven de Leusderhei te lozen. Eempers

Helikopters scheppen water uit Eem tijdens oefening

8 april 2022 om 13:32 Overig

AMERSFOORT Bakken water werden er vrijdag op de Leusderhei bij Amersfoort en Leusden uitgestort. Niet ter bevordering van de plantengroei, maar in het kader van de militaire oefening Fire Bucket Operations. Chinook- en Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando, onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht, trainden samen met Brandweer Nederland en Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG).

Door Jan van Steendelaar

De helikopters vlogen af en aan, van de Leusderhei naar de Eem tussen de opstapplaats van de Eemlijn-fietsboot in Soest en de Male-fietsbrug. Per vlucht schepten ze tot zo’n 10.000 liter water. Hoewel er onderweg door de schommelingen van de waterzak wel wat verloren ging, konden duizenden liters water via een vernevelaar op het gebied worden gelost. Deze methode wordt toegepast bij natuurbranden die vaak voorkomen op plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn.

BAMBI BUCKET De bambi bucket is een opvouwbare waterzak in de vorm van een omgekeerde paraplu. Deze wordt onder de helikopter gehangen en door het opstijgen klapt hij open. De bambi bucket kan gevuld worden met water in allerlei open wateren die minimaal twee meter diep zijn. De dichtstbijzijnde mogelijkheid was de Eem, tussen Baarn en Amersfoort. Aan de oevers had zich veel publiek verzameld om de vrij unieke gebeurtenis van het vullen van de buckets vast te leggen.

ONDERSTEUNING De VNOG vormt namens Brandweer Nederland, samen met het Defensie Helikopter Commando, het Fire Bucket Operations (FBO) team. Dit team wordt ingezet om met blushelikopters ondersteuning te bieden bij (natuur)branden die onbeheersbaar zijn geworden of met reguliere middelen niet te bestrijden zijn. Deze inzetten vinden nationaal en internationaal plaats. 

Jaarlijks vinden er meerdere oefeningen plaats, verspreid over verschillende oefengebieden om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden Vrijdag was dus de regio Eemland het oefengebied.

Onderweg wordt er ook wel water verloren.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie