Afbeelding
NZEF

Tweede zonneveld in Amersfoort levert stroom

22 februari 2022 om 08:47 Overig

AMERSFOORT Zonneveld Hoevelakense Beek levert sinds kort duurzame stroom aan het elektriciteitsnet. Dit veld ligt aan de Koedijkerweg, ten zuiden van de spoorlijn naar Apeldoorn. Als later dit jaar de zon nog meer gaat schijnen, levert het park genoeg elektriciteit om circa 3.500 huishoudens van duurzame stroom te voorzien. 

Samen met de Maatweg staat de teller nu op twee zonnevelden, waarmee Amersfoort op grote schaal duurzame stroom opwekt. Wethouder Astrid Janssen: ,,Het is mooi dat we met de zonnevelden al voor bijna 10% van de huishoudens in Amersfoort schone stroom kunnen leveren. Samen met al die zonnepanelen op daken levert dit een mooie bijdrage aan het klimaat. En op dit moment oogt het om het zonneveld heen nog kaal, maar in de lente start de aanplant van bomen en struiken. Zo hebben we over een paar jaar een zonneveld dat ook goed is voor de natuur.” 

BEPLANTING Van de ruim 13 hectare wordt circa 5.6 hectare natuurlijk ingericht. De aanplant en verdere werkzaamheden starten in april. Er komen houtsingels en struiken langs het zonneveld en de laanbeplanting langs de Koedijkerweg wordt hersteld. De strakke sloten worden breder gemaakt en krijgen natuurvriendelijke oevers. Tot slot wordt het gras onder de panelen opnieuw ingezaaid met een kruidenmengsel.

OBLIGATIES Amersfoorters en bewoners uit Hoevelaken kunnen financieel profiteren van de opbrengst van het zonneveld. Dat kan door obligaties te kopen. Deelnemers krijgen jaarlijks een rente van 4,5 procent op het ingelegde geld. De looptijd van de obligatie is tien jaar. Het totale bedrag is 200.000 euro en inwoners kunnen meedoen voor minimaal 500 en maximaal 2.500 euro. Tot nu toe hebben 149 bewoners aangegeven dat ze interesse hebben. Zij krijgen bericht voordat de obligaties op duurzaaminvesteren.nl staan. Interesse kenbaar maken kan nog via www.nzef.nl.

De zonnevelden maken onderdeel uit de van de Regionale Energie Strategie (RES). Daarin staat hoe de zeven gemeenten in de regio duurzame elektriciteit willen opwekken en waar windmolens of zonnevelden mogelijk zijn. De beide zonnevelden zorgen samen voor 4,4 procent van de duurzame stroom die volgens de RES nodig is.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie