1STE OPLEIDING PREVENTIEMEDEWERKER AFGEROND OP CURACAO!

Ondernemend

NIJKERK - 26 februari 2014 Onlangs hebben Etop Arboacademie uit Nijkerk en Optima Curaçao uit Willemstad een samenwerkingsovereenkomst getekend om gezamenlijk cursisten op te leiden. Beide bedrijven zijn specialist in arbo.

Het blijkt een goede combinatie om de lokale situatie te combineren met de Nederlandse ervaring in het trainen van preventiemedewerkers. Dat Arbeidsomstandigheden een punt van aandacht zijn op de Antillen is een feit. Bedrijfsongevallen, beroepsziekten, ongewenste omgangsvormen en verzuim krijgen hier maar heel beperkt aandacht. Het ontbreken van concrete wetgeving en een zeer beperkte handhaving zijn hier mede debet aan. Ook de bedrijfscultuur binnen de Antillen heeft invloed. De arbeidsverhoudingen worden veelal gekenmerkt door sterke hiërarchie en beperkte invloed van de

werkvloer. Met het initiatief hopen de organiserende partijen Arbo op de agenda te krijgen binnen bedrijven met als doel de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

De eerste lichting preventiemedewerkers zijn getraind in de basisprincipes van Arbo, het uitvoeren van de risico-inventarisatie en van werkplekonderzoeken. Het plan is om op korte termijn te komen met een vervolgopleiding tot Arbocoördinator en ook met update cursussen. Ook wordt er onderzocht of er verdere support mogelijk is vanuit de overheid. De eerste stap is gezet, we zijn benieuwd naar de effecten!"

Visie op Antillen

De partijen zijn vol verwachting over de samenwerking over zee. “Op de Antillen is er duidelijk interesse voor arbo-opleidingen. De wetgeving is hetzelfde als in Nederland, maar de handhaving is wat lastiger.

Groeiplannen

Dat Etop Arboacademie dit avontuur aangaat, past binnen de ambitieuze plannen van de organisatie. Brouwer: “Wij zien kansen in ontwikkeling en groei van ons bedrijf. Het is een spannend avontuur waar wij vol voor gaan. Deze samenwerking past in het professionaliseren van de Arboacademie waarbij wij onze opleidingen op een hoger plan tillen.”

Etop Arboacademie uit Nijkerk is een professionele organisatie, die opleidingen, trainingen en cursussen ontwikkelt en verzorgt op het gebied van arbeidsomstandigheden zowel op locatie als incompany.

Optima Curaçao uit Willemstad staat voor Optimaliseren van Arbeidsomstandigheden. Gespecialiseerd in bedrijfsmaatschappelijke vraagstukken en Veiligheid, Gezondheid en Welzijn op de werkplek.

advertentie
advertentie