AJO sluit af met benefietconcert

16 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

AMERSFOORT - Het Amersfoorts Jeugd Orkest, kortweg AJO, sluit het seizoen ook dit jaar af met een zomerconcert. Dit jaar staat het zomerconcert als benefietconcert in het teken van Syrious Mission. Het vindt plaats op zaterdag 29 juni in de St. Franciscus Xaveriuskerk om 20.00 uur.

Met dit Benefietconcert en een veiling gaan de leden van het AJO zoveel mogelijk geld bijeen brengen voor Syrious Mission, een intiatief van musicus/kunstenaar Merlijn Twaalfhoven. In samenwerking met Unicef reist een missie van onder meer Nederlandse musici af naar Syrische vluchtelingenkampen op de grens met Jordanië om daar workshops op te zetten. De focus ligt daarbij op kinderen die tjdens de workshop kans krijgen om hun verhaal te delen met elkaar en de buitenwereld. De workshops werken toe naar een concert waarin de boodschap van deze kinderen hoorbaar wordt. Op deze manier willen de missies de verlammende situatie waarbij de wereld zich afzijdig houdt van het geweld in Syrië doorbreken en een actieve verbinding maken tussen Nederlanders en de Syriërs die niet het journaal halen. ,,Juist zij vertellen ons meer dan beelden van rook en puin,"aldus initiatiefnemer Merlijn Twaalfhoven. ,,De opzet van de missies is om lokale artiesten en kunstenaars aan het project te binden zodat zij uiteindelijk onze missies kunnen overnemen." Dirigent Rolf Buijs ondersteunt het project volledig: ,,Er zijn al vier missies naar toe geweest en de ervaringen zijn zeer positief. Wij willen als AJO dit initiatief graag ondersteunen, vooral ook omdat de muziek er zo'n belangrijke rol in speelt. Op 29 juni komt musicus Michiel Eijsbouts die in Syrië was naar ons concert om het één en ander toe te lichten, met gesproken woord en een fototentoonstelling. Hij zal het programma op 29 juni aaan elkaar praten en mensen interviewen."

Een gedeelte van de kaartverkoop gaat naar Syrious Mission. Onder leiding van gastheer Michiel Eijsbouts en dirigent Rolf Buijs biedt het AJO meer dan alleen symfonische muziek van Tchaikovsky, Beethoven en Borodin. Bezoekers kunnen een bod uitbrengen op het AJO-Brass en het AJO-salonorkest. Deze ensembles komen dan bij de hoogste bieder een privé-concertje verzorgen. Ook de musici van het deelnemende gastensemble het Artonis Ensemble stellen zich ter beschikking en laten zich ter plekke veilen. Rolf Buijs bevestigt dat dit concert van geheel andere aard is dan het traditionele AJO zomerconcert. ,,Ja, er is nu meer dan alleen muziek. Maar het is wel de hoofdmoot en het ondersteunt in hoge mate de boodschap die we die avond willen uitdragen. Syrious Mission is een doel waar velen zich mee willen verbinden. Zo heeft het Amersfoortse MatchMaking Muse zich belangeloos opgeworpen als co-producent van dit Benefietconcert. Ook de gastheer van de avond Michiel Eijsbouts werkt geheel vrijwillig mee. Hij is tekstschrijver en televisiemaker en zal het publiek op geheel eigen wijze door de avond heen loodsen." Rolf Buijs is tevreden over de kwaliteit van het AJO. ,,Er komen weer nieuwe auditierondes aan. In 2014 staat er weer een buitenlandse concertreis op stapel en zullen we ook hier meerdere concerten geven. Ook bestuurlijk brengen we de organisatie weer op orde en zijn we ook op dat vlak bezig de kwaliteit weer op peil te brengen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie