De Kubus helpt Cambodjaanse basisschool

Ondernemend

AMERSFOORT - De Amersfoortse basisschool De Kubus heeft zich vrijdag van haar genereuze kant laten zien door een basisschool in Cambodja te ondersteunen. Dit gebeurde door middel van de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Afgelopen vrijdag opende wethouder Cees van Eijk de installatie van zestig zonnepanelen op de school in het Soesterkwartier. Deze zijn betaald door wijkbewoners. Zij ontvangen jaarlijks een vergoeding daarvoor. De opbrengst van tien panelen komt ten goede aan computeronderwijs op een basisschool in Cambodja.

Met de onthulling van een ,,ludieke stroommeter" voor de schoolkinderen heeft de wethouder de installatie officieel in gebruik genomen. Om aanschaf en plaatsing mogelijk te maken, hadden de wijkbewoners de coöperatie Zon@School opgericht. Zij heeft met de school (scholenkoepel KPOA) en de gemeente een overeenkomst gesloten voor een ,,bijzondere koop" op afbetaling. De school betaalt de zonnepanelen af met het bedrag dat ze elk jaar bespaart op de elektriciteitsrekening. De gemeente Amersfoort zegt het burgerinitiatief ,,van harte" te ondersteunen. Zij heeft met Zon@School afgesproken dat ook andere scholen van de coöperatie gebruik kunnen maken. ,,Het draagt bij aan de doelstelling van de gemeente om een CO2-neutrale stad te worden en zoveel mogelijk duurzame energie lokaal op te wekken."

Eén van de investeerders is stichting Picosol. De opbrengst van haar aandeel - wat dus neerkomt op tien panelen - komt ten goede aan computeronderwijs op een school in Cambodja. De stichting heeft een onderwijsprogramma opgezet voor basisschool De Kubus. Kinderen van de bovenbouw van beide scholen leren via internet van elkaar over hoe ze leven, wat ze eten en hoe ze wonen. De scholen zijn dus niet alleen via zonnepanelen met elkaar verbonden.

Na dit ,,succes" wil de coöperatie graag behulpzaam zijn om andere scholen van zonnepanelen te voorzien. Enthousiaste ouders kunnen zich bij de coöperatie melden. Dat kan via de website www.zonschool.nl.

advertentie