Orgelrecital Margreeth de Jong in St. Joriskerk

14 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

AMERSFOORT – Op dinsdag 25 juni concerteert op het Naber-orgel in de St.-Joriskerk Margreeth Chr. de Jong, kerkmusicus van de Nieuwe Kerk in Middelburg en docent orgel en solfège aan University College Roosevelt te Middelburg. Nadat zij destijds haar diploma’s voor orgel en kerkmuziek behaalde met het cijfer 10, studeerde ze o.a. bij Guy Bovet te Zwitserland, alsmede bij Jean Langlais en Marie-Louise Jaquet-Langlais aan de Schola Cantorum te Parijs, waar zij toen de Prix de Virtuosité met de hoogste waardering ontving. Inmiddels heeft Margreeth de Jong een internationale faam opgebouwd. Zij behaalde eerste prijzen op concoursen in Parijs en Haarlem. Vanwege haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd zij door de Société Académique “Arts - Sciences - Lettres” te Parijs onderscheiden met de zilveren medaille.

Margreeth de Jong geeft niet alleen veel concerten in binnen- en buitenland, maar is tevens een geroemd en bewonderd componiste van orgelwerken en vocale muziek, gepubliceerd bij diverse uitgevers in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Die composities zijn opvallend goed gemaakt, hecht van constructie, muzikaal zeer creatief en in een zeer toegankelijk idioom geschreven, waardoor de luisteraar er direct door meegevoerd wordt.

Daarvan zijn op dit concert verschillende schitterende voorbeelden te horen. Zo speelt Margreeth de Jong haar ‘Coronation March’ (waarvoor de inhuldiging van koning Willem-Alexander de inspiratiebron was) en de ook dit jaar voltooide ‘Suite Humoristique’ over een bekend volkslied. De drie jaar geleden gereedgekomen ‘Prélude, Choral varié et Fugue sur Veni redemptor gentium’ verwijst naar de stijl van de Franse componist en organist Maurice Duruflé. Verder klinken onder meer Chorale, Cantilena & Finale van William Lloyd Webber en het Andante met variaties van Felix Mendelssohn Bartholdy.

Het concert begint om 20.00 uur

De toegangsprijs is € 8,00. Kinderen tot 16 jaar hebben gratis entree.

Inloopconcert

Op zaterdag 29 juni is er in de St.-Joriskerk om 15.00 uur een ‘inloopconcert’, te geven door Rienk Bakker m.m.v. Lienke van Oostenbrugge, sopraan. Dit concert is gratis toegankelijk, met na afloop een collecte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie