Rechter: Schuld loodgieter en SRO Armandobrand aannemelijk

14 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

AMERSFOORT - De rechtbank in Utrecht vindt het aannemelijk dat de werkzaamheden van de loodgieter de oorzaak zijn van de brand die in 20o7 het ArjmandoMuseum in as heeft gelegd. De civiele rechter heeft de loodgieter en gebouwenbeheerder SRO elk veroordeeld tot een schadevergoeding van 500.000 euro aan de Stichting Amerpport. het gebouw naast de Elleboogkerk lipe als gevolg van de brand forse schade op. De twee schadevergoedingen worden nog verhoogd met rente vanaf 1 januari 2009 alsmede betaling van expertisekosten van € 38.198 en buitengerechtelijke kosten van € 43.947.

De vorderingen van de kunstverzekeraars zijn door de rechtbank afgewezen op grond van de exoneratieclausule in de huurovereenkomst. Dit is een clausule waarmee aansprakelijkheid voor bepaalde schades contractueel wordt uitgesloten. Tegen het vonnis kan binnen drie maanden beroep worden aangetekend. SRO beraadt zich nog op deze beroepsmogelijkheid.

De uitspraak tegen de loodgieter is opmerlkelijk omdat het Openbaar ministerie hem niet vervolgde. Volgens justitie was kortsluiting een mogelijke oorzaak van de brand en viel niet te bewijzen dat de brand was ontstaan door de loodgieter, die kort voor de brand uitbrak met een brander werkzaamheden aan de dakgoot had verricht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie