Winkelcentrum Kraailandhof vernieuwt

Ondernemend

Zo zal de verkeerssituatie aan de Zevenhuizerstraat in september verbeterd zijn. De weg is dan verbreed, de bus heeft een aparte haven om te stoppen en halverwege de kruising kunnen auto’s, fietsers en automobilisten veilig stoppen om over te steken.

HOOGLAND - Een jaar geleden startte de nieuwbouw van het winkelcentrum Kraailandhof in Hoogland. Begin juni zal de nieuwbouw gereed zijn. De maquette van het nieuwe winkelcentrum staat in de etalage van makelaar Kiers. Wat u ervan mee krijgt, legt initiatiefnemer Nol Köhler uit. Hij is tevens eigenaar van Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en bloemenwinkel E. van Dijk op het Kraailandhof ,Met de nieuwbouw van het winkelcentrum wordt niet alleen het winkelcentrum mooier en beter, ook een aantal problemen rondom de winkels wordt ermee opgelost.’’.

Het laden en lossen voor de nieuwe Albert Heijn winkel zal plaatsvinden in een overdekte sluis, rechts van het pand. Eventuele geluidsoverlast is daarmee weggenomen. Voor de medewerkers is deze werkwijze daarnaast ook veiliger

De bestaande gratis parkeerplaatsen blijven gehandhaafd. Er komt ook een gratis parkeergarage met 120 plaatsen onder de nieuwe Albert Heijn winkel. Via twee ruime liften geeft de parkeergarage van 8.00 uur tot 22.00 uur direct toegang tot Albert Heijn en de andere omliggende winkels.

Om de werkzaamheden vlot te laten verlopen, wordt de wekelijkse woensdagochtendmarkt vanaf 27 maart 2013 tot medio juli, verplaatst naar de parkeerplaats van sporthal De Bieshaar. Gedurende deze periode worden de bestrating en de leidingen op Kraailandhof gefaseerd vernieuwd. Het winkelcentrum blijft bereikbaar; ook met de auto.

De markt krijgt in de nieuwe situatie meer ruimte. De straat tussen het plein en Albert Heijn wordt namelijk op marktdagen gesloten. Men hoeft niet meer de weg over te steken om naar de markt te kunnen. De markt sluit direct aan op de AH winkel. Door de opening van de parkeergarage zal er ook tijdens de marktdagen voldoende parkeergelegenheid zijn.

Op 4 juni ‘s avonds wordt de nieuwe AH-winkel met een spetterend fuif opengesteld om te bekijken. Onder de aanwezigen die de afgelopen maanden spaarkaarten hebben ingeleverd worden prijzen verloot waaronder twee Skoda Citigo auto’s. Er worden zo’n 4.000 mensen verwacht’.

De nieuwe winkel is aanzienlijk groter dan de huidige noodwinkel. Köhler wil die ruimte zo behaaglijk en vriendelijk mogelijk inrichten. ,,Overal in de winkel komen brede paden, die makkelijk toegankelijk zijn voor scootmobiels en kinderwagens. In het midden komt een gezellige stamtafel waaraan mensen met elkaar koffie kunnen drinken’’.

De winkel wordt zo’n 22.000 keer per week bezocht, vooral door mensen uit Hoogland, Kattenbroek, Nieuwland en zelfs Bunschoten-Spakenburg.

In de nieuwe winkel krijgt het assortiment typische AH-producten volop de ruimte. Maar ook nieuwe producten, zoals vers gegrilde kippen, worden aan het assortiment toegevoegd. ,,Mensen die niet van het gebruikelijke kassa systeem gebruik willen maken, maar liever het heft in eigen hand willen nemen, kunnen in de nieuwe winkel zelf hun producten scannen en betalen. Wij zullen de eerste weken zorgen voor voldoende hulp om mensen die het prettig vinden om op deze manier hun boodschappen te doen, te begeleiden’’ vervolgt Köhler.

De noodwinkel van Albert Heijn is op zondag niet open. Dit is zo afgesproken met de buren. De buurtoverlast van de nieuwe winkel is beperkt door bijvoorbeeld de inpandige laad- en lossluis. AH op het Kraailandhof mag op dit moment twaalf zondagen per jaar open, dus na de zomer is de nieuwe winkel om de andere week open. Dan start ook de voetbalplaatjes actie met de voetbalvereniging Hoogland. Mensen kunnen dan plaatjes van hun lokale voetbalhelden sparen.

Het winkelcentrum Kraailandhof biedt een compleet winkelaanbod: een supermarkt, drogist, slijterij, bloemenwinkel, kapsalon, speelgoedwinkel, boek en kantoorhandel, kleding en schoenenzaak bevinden zich op het winkelcentrum. Uniek is de nieuwe behuizing van de apotheek in combinatie met een huisartsen praktijk. In deze vestiging gaan drie van de vier Hooglandse huisartsen praktijk houden. Aan de Zevenhuizerstraat is nog één pand van 60 m2 te huur voor een winkel of kantoor.

De bloemenwinkel komt in de nieuwe situatie weer gezellig naast Albert Heijn en krijgt in de passage een mooie oud-Franse entree. Tegenover de ingang van AH komen ondergrondse containers voor afval dat hergebruikt kan worden. Lege flessen kunnen in de winkel zelf worden ingeleverd. Hierdoor kan de Retourette gesloten worden.

Medio september worden de 42 appartementen boven de nieuwe AH winkel opgeleverd. De appartementen hebben en een gemeenschappelijke daktuin van zo’n 1200m2. Er zijn nog diverse appartementen te koop, variërend van leuke starters appartementen tot een Penthouse. Voor starters zijn vijf appartementen beschikbaar. Daarvoor zijn dit jaar weer startersleningen verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden bij bij makelaardij Kiers in Hoogland of Hendriks aan de Leusderweg in Amersfoort. Ook kunnen belangstellenden terecht op de website: www.kraaiennest-hoogland.nl.

Köhler loopt over van enthousiasme als hij vertelt over de nieuwbouw van Kraailandhof. Sinds 2007 is hij serieus met de gemeente en de winkeliers in overleg over de vernieuwing. In maart vorig jaar was het dan eindelijk zo ver; de sloop en nieuwbouw begon. Sindsdien gaat het snel. ,,Dat moet ook, voor de winkeliers, de bewoners en de klanten. Daarom hebben we bewust gekozen voor een groot bedrijf als Ballast Nedam’’. Toch verloopt de nieuwbouw niet zonder zorgen. ,,Er is altijd meerwerk, je moet met veel verschillende mensen herhaaldelijk overleggen. Maar straks staat er dan ook iets moois’’, zegt Köhler tevreden. De kroon op zijn 30-jarige loopbaan als kruidenier? Nee, hij is nog lang niet van plan er mee te stoppen. ,,Op deze manier ondernemen is toch geweldig?’’.

advertentie