Kapsalon Van Someren, knippen is bijzaak

Ondernemend

AMERSFOORT - In september vierde Kapsalon Van Someren zijn vijftigste verjaardag. Aan het roer staat Dinant van Someren, bijgestaan door, speciaal voor de dames, kapster Sandra. Hij is, zoals hij zelf zegt, met de schaar in zijn zak geboren. Toch noemt hij het knippen ‘maar’ bijzaak, het leukste van het vak is dat je de hele dag onder de mensen bent.

Van Someren heeft een vaste klantenkring. ,,Het is hier gezellig, ik kan goed knippen en ik schenk goede koffie”, onthult hij het geheim: ,,Mijn oudste klant is 98 en mijn jongste heb ik laatst geknipt. Een kereltje van nog maar net één jaar oud, maar al wel met een flinke bos haar natuurlijk.” Van Someren is bijzonder gesteld op zijn klanten en zij op hem. Bij het jubileumfeest kwamen er zo’n vierhonderd opdagen. De kapper is er nog beduusd van, zo mooi. Hij trakteerde zijn gasten op een optreden van de Canadese zanger Akim, zij, op hun beurt, brachten 150 flessen wijn en minstens honderd bossen bloemen mee. ,,Een kapper en zijn klant hebben een bijzondere band”, stelt Van Someren: ,,Bij een kapper zit je op je gemakje. Er zit iemand aan je haar te friemelen, dat is behoorlijk intiem. Dan stort je sneller je hart uit, dan wanneer je bij de bakker in de rij staat.”

Zelf zit Van Someren nog geen 50 jaar in het vak, maar hij hoeft zich niet te schamen want op zijn 47e heeft hij toch al 32 knipjaren verzameld. ,,De zaak is vijftig jaar geleden door mijn vader gestart”, vertelt hij. ,,En het komt door hem dat ik van jongs af aan geen ander vak dan kapper heb geambieerd. Mijn vader kwam iedere dag thuis met alleen maar positieve verhalen. Met zo’n voorbeeld is het geen wonder dat mijn broer Willem en ik allebei voor het kappersvak hebben gekozen.”

Op zijn vijftiende zette Dinant Van Someren de eerste stappen in het kappersvak. Hij verliet de MAVO en schreef zich in bij de kappervakschool in Amsterdam. ,,Eindelijk”, herinnert hij zich. ,,Op de middelbare school gooide ik er met de pet naar om maar zo snel mogelijk op de kapperschool te komen. Ik was enorm blij toen dat lukte en eenmaal daar deed ik natuurlijk enorm mijn best.” Toen de broers 17 en 19 jaar waren, kocht vader Van Someren een kapsalon in Leusden voor zijn zonen. ,,Dat was best bijzonder, we waren natuurlijk piepjong en dan al een eigen zaak.”

Om bij te blijven, bezoekt Van Someren geen cursussen, maar eerder een terras. ,,Dan zit ik om me heen te kijken en zie ik vanzelf wat er in is”, vertelt hij. ,,Maar over het algemeen zijn mannen behoorlijk conservatief. Ze veranderen niet snel en gelukkig heb ik een ijzeren geheugen voor kapsels. Ik ken nagenoeg alle wensen van mijn klanten.”

u Kapsalon Van Someren, Mozartweg 69A, Amersfoort, 033 472 0019

advertentie