Afbeelding
BDU

Structuurvisie Amersfoort 2030 in afrondende fase

2 april 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente wil de vitaliteit van de stad vergroten door de kenniseconomie te versterken en het woonklimaat aantrekkelijker te maken. Dat is de kern van de Structuurvisie Amersfoort 2030 die binnenkort door de gemeenteraad wordt besproken. Daarna het aan de inwoners van Amersfoort om hun mening erover te geven.

Vanaf september 2010 is samen met de stad en met de gemeenteraad gewerkt aan de nieuwe structuurvisie. Door te gaan werken volgens de 'uitnodigingsplanologie' wil Amersfoort invulling geven aan de gewenste ruimtelijke mogelijkheden en ontwikkelingen van de stad. Wethouder van den Berg: ,,Die uitnodigingsplanologie past bij de huidige tijd, waarin de rollen van verschillende partijen in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad veranderen. Omdat mensen willen meebeslissen over hoe hun eigen woon-, werk- en leefomgeving vormgegeven wordt én omdat er minder geld beschikbaar is bij de overheid. Met deze ontwerp Structuurvisie Amersfoort 2030 kan de stad op die nieuwe rolverdeling in spelen. De gemeente neemt een bescheidener rol in en nodigt de stad en partijen uit om met initiatieven te komen en mee te werken aan de ontwikkeling van de stad."

De nieuwe rolverdeling vraagt om loslaten en ruimte geven. Dat betekent niet dat tegen ieder initiatief ja gezegd zal worden. Zo geeft de Ontwerp Structuurvisie duidelijkheid over de plekken waar wel en waar geen ruimte is voor ruimtelijke ontwikkelingen.

In de Ontwerp Structuurvisie geeft Amersfoort onder meer aan haar vitaliteit te willen vergroten door de kenniseconomie te versterken en het woonklimaat nog aantrekkelijker te maken. Van den Berg: ,,Ons Stadshart wordt stedelijker en dynamischer met meer wonen, werken en stedelijke voorzieningen; met meer aantrekkelijke, levendige ontmoetingsplekken."

Aangename woonwijken blijven onverminderd aantrekkelijk voor jong en oud, gezin en alleenstaand. Wijken worden aantrekkelijker door werken en voorzieningen waar dat kan meer te mengen. Wijken bieden uiteraard ook rustig en veilig woongenot waar dat hoort.

De openbare ruimte biedt voor mensen de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Vanuit de wijken willen we optimale verbindingen met het groen in de stad en het landschap buiten de stad.

Werklocaties zijn voor Amersfoort vitaal en multifunctioneel. De bereikbaarheid daarvan verbeteren we door optimalisering van de infrastructuur. Zo ontstaat een nieuw en duurzaam evenwicht tussen economische dynamiek, de kwaliteit van de leefomgeving en de bereikbaarheid.

Een uitnodigingsplanologie vraagt wel om uitgangspunten. Die worden in de structuurvisie dan ook meegegeven. Bijvoorbeeld dat plannen een bijdrage moeten leven aan duurzaamheid, aan de fysieke, sociale of economische kwaliteit van de stad, moeten bijdragen aan de diversiteit van de stad of voortbouwen op bestaande cultuurhistorische kwaliteiten.

Naast de uitgangspunten zijn er negen Amersfoortse principes die voor bepaalde plekken in meer of mindere mate van toepassing zijn. Die principes hebben te maken met leefklimaat, bereikbaarheid en economie. Het gaat dan bijvoorbeeld om levendigheid, een goed netwerk van winkels, scholen en ontmoetingsplekken, een gevarieerd woonaanbod, ruimte voor de fiets, keuzevrijheid en mogelijkheden voor vervoermiddelen en functiemenging van wonen en werken.

De gemeenteraad buigt zich op 9 april over de Ontwerp Structuurvisie. Nadat de raad een besluit over het ontwerp heeft genomen wordt de Ontwerp Structuurvisie voorgelegd aan de stad. Bewoners, ondernemers en instellingen krijgen dan zes weken de tijd om hun mening te geven over de Ontwerp Structuurvisie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie