Afbeelding

Amersfoort bevordert duurzaamheid door gebruik nieuwe ICT-oplossingen

8 maart 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Bedrijfsleven, instellingen, onderwijs en wetenschap kunnen met de gemeente Amersfoort werken aan vernieuwende digitale oplossingen voor huidige maatschappelijke uitdagingen. Daarvoor verbindt de gemeente zich als deelnemer aan de Digitale Steden Agenda (DSA), een programma dat de toepassing van ICT-innovaties in het publieke domein een impuls wil geven. Op 6 maart 2013 hebben minister Henk Kamp van Economische Zaken en vertegenwoordigers van deelnemende steden een convenant ondertekend, waarin afspraken en ambities van de DSA staan vastgelegd. De gemeente Amersfoort is binnen de DSA trekker van het thema 'Groene Stad', waarin de relatie tussen slimme ICT-toepassingen en energie & duurzaamheid centraal staan.

Wethouder Cees van Eijk (Duurzaamheid): ,,Vroeger ging ICT over computers, nu gaat ICT over het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In Amersfoort gaan we samenwerken met bedrijven en organisaties op een onderwerp dat deel uitmaakt van de essentie van Amersfoort: de groene stad. Dat mag met vallen en opstaan, zolang we maar innoveren en leren: daar is de stad het meest bij gebaat."

De Digitale Steden Agenda is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse steden die zich richten op verbetering van stad en samenleving op de gebieden van zorg, onderwijs, ondernemersklimaat, energie en duurzaamheid, participatie, veiligheid, regeldruk en open netwerken. Rondom deze thema's worden activiteiten georganiseerd om ICT in te zetten voor het oplossen van actuele maatschappelijke vraagstukken.

Acht steden zijn de voortrekkers van de thema's; nog 29 andere grote steden hebben toegezegd actief mee te gaan doen aan projecten van de DSA. Ook het ministerie van ondersteunt de ambities van de DSA en stelt 1 miljoen euro ter beschikking voor het landelijke vernieuwingsprogramma.

De gemeente Amersfoort is trekker van het thema 'Groene Stad', waarin gezocht wordt naar slimme ICT-toepassingen om een duurzamer en efficiënter energiegebruik bij bedrijven en particulieren te realiseren. Als initiatiefnemer zorgt de gemeente voor landelijke en regionale kennisdeling over lopende ICT-projecten die gericht zijn op duurzaamheid, zoals het project 'Smart Grid', waarin samen met bewoners nieuwe diensten worden ontwikkeld die het makkelijk maken om bewuster om te gaan met energie en de elektriciteit die zij zelf produceren met zonnepanelen. Daarnaast deelt de gemeente Amersfoort haar manier van samenwerken in co-creatie met partners uit de samenleving, kennisdelen, open innovatie met slimme inzet van ICT en de bereidheid tot het delen en overnemen van elkaars resultaten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie