Afbeelding
BDU

Verhoging en uitbreiding legestarieven

14 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college van burgemeester en wethouders wil de leges van vergunningen voor evenementen. verhogen. Vanaf 1 januari volgend jaar moeten voor het organiseren van evenementen kosten worden betaald. Redenvoor deze verhoging is dat de gemeente Amersfoort de tarieven van leges voor vergunningen zoveel mogelijk kostendekkend wil maken. Straat- en buurtfeesten worden ontzien. De gemeenteraad buigt zich over het voorstel tijdens de begrotingsbehandeling in november aanstaande.

In het verleden hoefden de meeste organisaties van evenementen geen leges te betalen voor de aanvraag van een vergunning. Maar er werden wel kosten gemaakt. De opbrengsten van alle leges in de stad droegen bij aan de dekking van deze kosten voor de evenementenvergunningen. Dat mag vanaf 2012 niet meer, zo is in wetgeving bepaald.

Het college stelt zich er bewust van te zijn dat het besluit de nodige financiële gevolgen kan hebben voor de organisatie van evenementen. Om die reden zijn de verplichte meldingen voor straat- en buurtfeesten in het voorstel ontzien. Die blijven gratis. Evenementen zijn voor de levendigheid van de stad van groot belang. Het college wil niet alleen die levendigheid in de stad behouden, maar ook de veiligheid. Optimaal georganiseerde evenementen en het noodzakelijke toezicht en de handhaving maken daarvan een belangrijk onderdeel uit.

Wetgeving stelt dat inkomsten uit leges alleen gebruikt mogen worden voor de kosten van de diensten die daar tegenover staan: het verlenen van de vergunning. Totnogtoe waren de kosten van de vergunningverlening van evenementen vele malen hoger dan de gemeente als leges vroegen. Voor ongeveer de helft blijft de gemeente de kosten voor de vergunningverlening van evenementen nog voor eigen rekening nemen. Alleen voor het deel van de kosten waarvoor de gemeente zelf geen geld heeft, worden vanaf 2012 leges gevraagd.

Welk legestarief voor een evenement gaat gelden is afhankelijk van de risicocategorie waarin een evenement valt. Amersfoort hanteert drie categorieën. A: evenementen met een laag risico, waarbij sprake is van een beperkte impact op de omgeving hebben en een geringe capaciteit van hulpdiensten is vereist; B: evenementen met een verhoogd risico, waarbij sprake is van een verhoogde impact op de omgeving en extra capaciteit van de hulpdiensten is vereist; C: risicovol evenement, waarbij sprake is van een grote impact op de omgeving en extra capaciteit van hulpdiensten is vereist.

Onder welke categorie een evenement valt, wordt bepaald aan de hand van een model van de Veiligheidsregio Utrecht. Voor 2012 wordt ingeschat dat Amersfoort jaarlijks ongeveer 100 evenementen heeft die in categorie A vallen, 20 in categorie B en 3 in categorie C. De nieuwe legestarieven hiervoor zijn respectievelijk 200, 1250 en 4500 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie