Bezorgde burgers van Extinction Rebellion springen in de Eem tijdens koningsdag 2019
Bezorgde burgers van Extinction Rebellion springen in de Eem tijdens koningsdag 2019 Extinction Rebellion Amersfoort

Extinction Rebellion aan Amersfoortse raad: ‘Laat ons niet verzuipen’

28 september 2020 om 06:18 Natuur en milieu

AMERSFOORT Leden van de protestgroep Extinction Rebellion Amersfoort willen dinsdagavond buiten voor de deur van de Prodentfabriek de Amersfoortse gemeenteraad verwelkomen met een oproep om haast te maken met de energietransitie en niet te zwichten voor ‘Not in my backyard’-sentimenten. 

Met een spandoek met de tekst ‘Welkom in Amersfoort aan zee’ verwelkomden ze vorig jaar koning Willem-Alexander in Amersfoort. ,,Wij vroegen aandacht voor de stijgende zeespiegel door klimaatverandering. Dinsdagavond besluit de gemeenteraad over de Regionale Energie Strategie. Daarin spreken regiogemeenten af welke bijdrage zij kunnen leveren aan de opwek van duurzame energie.”

In een voorgelezen standpunt maakt de groep duidelijk ‘diepbezorgd’ te zijn: ,,Weerrecord na weerrecord sneuvelt. Een hittegolf in september met temperaturen van 34 graden na een wederom ‘hele mooie zomer’, ongeëvenaarde natuurbranden in het westen van de Verenigde Staten, Australië, de Amazone en Siberië en versneld afsmelten van de ijskappen op Groenland en de zuidpool: het zijn maar enkele fenomenen die ons een kijkje geven in wat ons te wachten staat wanneer we deze klimaatcrisis niet weten te keren. Èn, keer op keer worden de worst-case scenario’s van het IPCC bewaarheid. De kantelpunten, die klimaatverandering in een oncontroleerbaar proces doen omslaan, kunnen elk moment bereikt zijn.”

Ze eisen drie dingen: ‘Vertel de waarheid: Laat er geen misverstand over bestaan dat wij in een crisis van ongekende omvang verkeren. Roep de klimaatcrisis uit.’
Ze vragen de raad daarnaast te doen wat nodig is: ’wees ambitieus in plaats van te beknibbelen op onze toekomst.’ En ze vragen om burgers te laten beslissen: ‘richt een burgerberaad op dat meedenkt over een rechtvaardige overgang naar een CO2-neutraal Amersfoort.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie