Na een periode van anderhalf jaar treedt oratoriumvereniging Soli Amersfoort onder leiding van Paul Valk weer op met een concert op zaterdag 14 mei om 20 uur in de St. Joriskerk.
Na een periode van anderhalf jaar treedt oratoriumvereniging Soli Amersfoort onder leiding van Paul Valk weer op met een concert op zaterdag 14 mei om 20 uur in de St. Joriskerk. Soli Amersfoort

Voorjaarsconcert Soli Amersfoort met Zuid-Amerikaanse klanken

1 mei 2022 om 08:30 Muziek

AMERSFOORT Het duurde even, maar na een periode van anderhalf jaar treedt oratoriumvereniging Soli Amersfoort onder leiding van Paul Valk weer naar buiten met een concert op zaterdag 14 mei om 20 uur in de St. Joriskerk. Op het programma staan voornamelijk werken van Zuid-Amerikaanse makelij. Hoofdmoot in het programma is de Misa A Buenos Aires, beter bekend geworden als Misetango van Martin Palmeri.

Dirigent Paul Valk heeft veel vertrouwen in het komende concert dat na een periode van lockdown en gematigd repeteren een nieuwe fase inluidt. ,,We hebben met Soli Amersfoort lang naar dit moment uitgekeken. Tenslotte werden er drie concerten afgelast. In de periode van lockdown repeteerden we via zoom. Dat is ronduit behelpen. Je kunt elkaar niet zien en ook niet horen. Stemmen spatgelijk laten klinken wat de essentie van koorzang, is via zoom onmogelijk. En toch bleek het medium zeer geschikt om het koor ook sociaal gezien bijeen te houden. We repeteerde met stemgroepen, ik gaf af en toe eens een toelichting over een interessant onderwerp gerelateerd aan muziek of iemand uit het koor nam het koor nam het woord over een onderwerp wat hem of haar na aan het hart lag. De zoommeetings duurde meestal een uur. Zo studeerden we in die periode Misetango van Martin Palmeri en andere koorwerken in.”

Oud PR functionaris en koorzanger Helene Veltman zag dat het ledenbestand door corona niet is terug gelopen. ,,Op 24 mei 2020 zouden we in TivoliVredenburg met Wilskracht het Requiem van Frigyes Hidas uitvoeren. Half maart ging Nederland in een lockdown. Het bestuur en de dirigent hebben er alles aan gedaan om het koor bijeen en betrokken te houden. Ook al verdiende het zingen via zoom niet de schoonheidsprijs, voor de sociale coherentie bleek het van groot belang.” Marjan Overmaat nam het PR stokje van Helene Veltman over en is verheugd dat het stuk van Palmeri nu eindelijk gehoord kan worden. ,,Bij het bepalen van het programma voor het concert van 14 mei viel de keuze al gauw op Misetango van Palmeri en andere koorwerken. De keuze werd deels ook uit praktische overwegingen bepaald. Het is een heel blij stuk. Op het jaarlijkse muziekfestival in Rome won het destijds de eerste prijs en werd het lovend ontvangen. De kleur van de bandoneon maakt het stuk bijzonder en innemend.”

ZOOMREPETITIES Dirigent Paul Valk legt uit: ,,We kenden dit stuk al behoorlijk goed dankzij de zoomrepetities die we vanaf januari 2021 hadden. Wanneer je een groot oratorium kiest heeft een eventuele afzegging door abrupte lockdown grote gevolgen. Bij het huidige programma was dat minder het geval. Misetango valt bij het koor in de smaak en is zwierig en mediterraan van sfeer. Het koor heeft een fors aandeel in het werk. Het draagt ook iets klassieks in zich maar is vooral kleurrijk en optimistisch. Ik werd er ooit op geattendeerd door studiegenoot Pien Straesser. Zij zingt in ons concert de sopraansolo in Misetango en het Ave Maria van Astor Piazolla en is erg vertrouwd met het Zuid-Amerikaanse idioom en de vurige tangomuziek, mede dankzij haar echtgenoot die professioneel de bandoneon bespeelt.”  

In het concert is er ook ruimte voor een bijdrage van Petit Soli, het kamerkoor geformeerd door leden van het grote koor Soli Amersfoort. Petit Soli zingt overwegend a capella korte werken. Zo klinkt van Ola Gjeilo The Rose en Serenity voor koor en cello. Heel bijzonder is ook de orgelsolo van Harry van Wijk die op het grote orgel één van de Dansen voor Orgel van Margreet de Jong getiteld Tango zal spelen. 

Het stuk van ongeveer drie kwartier heeft power en actie

BANDONEON Paul Valk houdt zelf erg van tangomuziek en danst sinds een aantal jaren zelfs wekelijk de tango op les. ,,Misetango van Martin Palmeri vind ik een sterk stuk. We zijn in staat om het in de gevraagde bezetting uit te voeren. Dat doen we met twaalf strijkers van Het Promenade Orkest, sopraan Pien Straesser, Simone van der Weerden op bandoneon, Harry van Wijk op orgel en piano en Soli Amersfoort. Het stuk van ongeveer drie kwartier is gebaseerd op de Latijnse mistekst en heeft power en actie. Componist en koordirigent Martin Palmeri (1965) is een coming star en veel koren hebben zijn werk inmiddels ontdekt.” Astor Piazolla combineerde muzikale elementen zoals de fuga en ook jazz met de tango. Palmeri is in zijn Misa a Buenos Aires op die weg verder gegaan. De tango is dan vooral herkenbaar in de harmonische en syncopische ritmes en het kenmerkende geluid van de bandoneon. Dit typische instrument met zijn warme klank past goed bij de melancholische sfeer van de tango. Het Latijn in de klassieke Latijnse mis geeft anders dan het geval zou zijn geweest als er in het Spaans was gezongen, een universeel karakter aan het werk. ,,Overal op de wereld wordt het Latijn immers herkend: dat geeft direct een binding met de muziek”, zegt Palmeri. Hij is trots dat publiek en uitvoerenden de Misetango zo waarderen. ,,De muziek raakt het publiek echt. dat komt misschien wel vanwege de synthese van de academische muziekstijl met de expressiviteit van de tango.”

Op 26 november staat de grote koorsymfonie Lobgesang van Felix Mendelssohn samen met het Amersfoorts Jeugd Orkest op het programma. Marian Overmaat ziet dat het koor goed is bezet en dat ook nieuwe, jonge leden zijn toegetreden. ,,Dat geeft hoop op de toekomst waarin Soli Amersfoort nog lang van zich zal laten horen.”

Soli Amersfoort o.l.v Paul Valk, Voorjaarsconcert, Sint Joriskerk Amersfoort, 14 mei 20.00 uur m.m.v Pien Straesser, sopraan; Simone van der Weerden, bandoneon, Harry van Wijk, orgel en piano en Strijkersensemble het Promenade Orkest. 

door Peter Bruinsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie