Orquesta Tipica La Juan D’Arienzo bezoekt voor het eerst in de geschiedenis Nederland.
Orquesta Tipica La Juan D’Arienzo bezoekt voor het eerst in de geschiedenis Nederland. La Juan D'Arienzo

Zeldzaam optreden La Juan D’Arienzo tijdens Dutch International Tangoweek

23 april 2022 om 14:30 Muziek

AMERSFOORT Wat een bigband is voor de jazz, is het Orquesta Tipica voor de Argentijnse tango. Het Orquesta Tipica bestaat meestal uit vier bandoneon, vier violen, een contrabas en een piano. Tijdens de Dutch International Tangoweek kun je een optreden van een Orquesta Tipica live bekijken. Een zeldzaamheid in Nederland. Het orkest, La Juan D’Arienzo is genoemd naar een van de belangrijkste orkestleiders uit de Argentijnse tango. Hun werk is dan ook op hem geïnspireerd en is voor het eerst in hun bestaan te zien en horen in Nederland. 

Het Orquesta Tipica vindt zijn oorsprong in de geschiedenis van de tango. ,,In de gouden jaren, de jaren dat de muziek extreem populair was in Argentinië, bezochten veel mensen de concerten en optredens. Omdat zaalversterking toen nog niet beschikbaar was, werden muzikanten aan de bezetting toegevoegd om voldoende volume te kunnen realiseren. Nu is het, voor Nederland, over het algemeen te duur om een orkest van deze omvang te programmeren. Daarvoor is het aantal mensen dat de Argentijnse tango kent te klein”, legt festivaldirecteur Frank Perquin uit.  

BUENOS AIRES Voor Nederlandse tangoliefhebbers is de komst van La Juan D’Arienzo een bijzondere kans. ,,Het orkest is voor het eerst in Nederland en heeft internationaal een enorme staat van dienst. Wat mij betreft mag je dit optreden niet missen als je jezelf een liefhebber van Argentijnse tango vindt”, aldus Perquin. ,,Tijdens het concert is er een dansvloer beschikbaar voor de liefhebbers, maar gewoon zitten en luisteren kan ook. Het wordt een avond waarbij je de sfeer van een echte tangoclub zoals ze ooit in Buenos Aires voorkwamen kunt ervaren.”

VOORLICHTING Perquin signaleert dat er nog veel voorlichting over de Argentijnse tango nodig is. ,,Zelfs de dansscholen voor Argentijnse tango in Nederland geven nauwelijks voorlichting over dit soort orkesten en liveconcerten. Dat is jammer, hoewel we wel langzaam een verschuiving zien.” Hij ziet dat, ook door de dansscholen, langzaam meer en betere orkesten naar Nederland gehaald worden. ,,Dat is goed nieuws en het is goed om te zien dat onze inspanningen zich langzaam gaan uitbetalen en dat we stapjes maken om de Argentijnse tango in Nederland bekend te maken en te professionaliseren.”

TANGOWEEK De Dutch International Tangoweek vind plaats tijdens het Pinksterweekend van 4 t/m 6 juni. La Juan D’Arienzo treedt op 6 juni op. Het festival is toegankelijk voor dansers en luisteraars en werkt met kaarten per dag- en dagdeel. ,,Als je een kaart koopt, kun je alle concerten bezoeken tijdens die dag of dat dagdeel”, legt Perquin uit. ,,En wat dat betreft is de maandagavond extra bijzonder. Je kunt dan het optreden van La Juan D’Arienzo bezoeken en het optreden van Frederique Spigt en haar orkest. En wat misschien wel het mooiste is, een 3-gangen diner is bij de kaartprijs inbegrepen.” 


Kijk voor meer informatie op: https://dutchtangoweek.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie