Toonkunst Plus werd in 2006 opgericht. Het koor staat open voor 55 plussers die graag op niveau willen zingen.
Toonkunst Plus werd in 2006 opgericht. Het koor staat open voor 55 plussers die graag op niveau willen zingen. Toonkunst Plus

Eerste optreden Toonkunst Plus na lockdown

24 april 2022 om 10:30 Muziek

AMERSFOORT Met de Pavane, Cantique de Jean Racine en het Requiem brengt het Amersfoortse koor Toonkunst Plus drie belangrijke werken van de Franse componist in een concert op vrijdag 6 mei om 20.00 uur in De Kandelaar aan de Heiligenbergerweg.

Sopraan Marjon Strijk zal enkele liederen van Fauré ten gehore brengen. Wybe Kooijmans bespeelt het orgel en het geheel staat onder leiding van Harry van Wijk. Van Wijk voerde als organist al vaker werken van Fauré uit. ,,Zijn muziek is prachtig. Het Requiem is troostrijk en verstild en ingetogen. De akkoorden en melodieën zijn heel fraai. Je zoekt als dirigent muziek die bij het koor past en dat geldt zeker voor de werken van Fauré. Zijn muziek is goed zingbaar.”

Toonkunst Plus werd in 2006 opgericht. Het koor staat open voor 55 plussers die graag op niveau willen zingen. Harry van Wijk was de oprichter en is dus nog steeds de dirigent van het eerste uur. Penningmeester Jan Luijten is verheugd over de lovende reacties na optredens. ,,Onlangs kreeg ik na een Inloopconcert nog te horen wat ons koor mooi zong. Dat is mooi om te horen en ja, we gaan ook voor het muzikaal hoogst haalbare. Toonkunst Plus is ooit opgericht door oudere zangers die vanwege hun leeftijd Toonkunst Amersfoort moesten verlaten. Inmiddels weten ook andere belangstellenden ons koor te vinden. We hebben geen leeftijdslimiet, maar in een stemtest bepaalt de dirigent wel het niveau en de kleur van de stem. Onze zangers voelen zelf voldoende aan wanneer het moment gekomen is om te stoppen. Het koor is erg ingenomen met dirigent Harry van Wijk. Zijn geduldige omgang met ouder zangers en zangeressen is voorbeeldig.” Harry van Wijk is na vijftien jaar nog erg enthousiast. ,,Er wordt heerlijk en betrokken gezongen. Nieuwe leden melden zich niet alleen vanwege hun vertrek bij een ander koor. Nieuwe oudere Amersfoorters die vanwege een verhuizing hier komen wonen zoeken als gevolg van hun leeftijd vooral een koor waar de oudere zanger zich thuis voelt. En dat is bij Toonkunst Plus het geval. Het plezier in zingen is van het grootse belang.” 

Toonkunst Plus is vooral bedoeld voor de wat oudere koorzangers

Jan Luijten werd ooit Projectlid bij Toonkunst Plus maar is gebleven. ,,Ik zing graag en dat doe ik ook nog bij Soli Amersfoort. Het grote voordeel van Toonkunst Plus is het feit dat de repetities op dinsdagmiddag plaatsvinden in kerkelijk centrum De Bron. Toonkunst Plus is vooral bedoeld voor de wat oudere koorzangers en die hebben overdag tijd voor hun hobby zodat ze ‘s avonds laat niet meer over straat hoeven.” De lockdownperiode heeft ook Toonkunst Plus in zijn greep gehad. Van Wijk heeft in die tijd als musicus niet stil gezeten, maar moest zijn taak als dirigent bij Toonkunst Plus tijdelijk uitstellen. ,,We hebben ook niet via zoom gerepeteerd zoals dat bij veel koren wel het geval is geweest. Zodra het echter weer mocht hebben we met inachtneming van regels in de ruime kerkzaal van De Bron met ruime onderlinge afstand en voldoende ventilatie het samen zingen weer hervat. Daarbij begin ik wekelijks met een groepsrepetitie waarbij een stemgroep een half uur eerder verschijnt en waarin ik werk aan klank- en stemvorming. Noem het een collectieve zangles.”

Romantische muziek ligt Toonkunst Plus wel

Net voor dat de lockdown begon in maart 2020 zat het Requiem van Fauré bij de leden in de map. Nu komt het dan op 6 mei tot de lang verwachte uitvoering. Fauré begon met het componeren van zijn Requiem in 1887. De dood van zijn moeder op oudejaarsavond van dat jaar bracht hem tot de voltooiing van het Agnus dei, het Sanctus en het In Paradisum. Bij de eerste versie voor orkest en groot koor in 1900 waren maar liefst vijfduizend toehoorders aanwezig. De stijl van Fauré is voornaam ernstig en getuigt van een groot technisch meesterschap. Zijn stijl is, ondanks beïnvloeding door het classisisme , zeer oorspronkelijk. Anders dan in de meeste dodenmissen gebruikelijk is, zag Fauré af van de verklanking van de “Dies era” sequens. In tegenstelling tot de vaak dramatische schildering van de Dag des oordeels zoekt Fauré het meer in de verstilde meditatie. ,,Romantische muziek ligt Toonkunst Plus wel”, voegt van Wijk toe. ,,Daarom zingen wij in de Kersttijd ook het minder bekende werk Die Sterne von Bethlehem van Joseph Rheinberger.”

Werken van Fauré door Toonkunst Plus, 6 mei, De Kandelaar, 20 uur. m.m. Marjon Strijk, sopraan en Wybe Kooijmans, orgel. 

door Peter Bruinsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie