Fietsenzee tijdens een uitgaansavond
Fietsenzee tijdens een uitgaansavond Mijn Stem

Susteams in Amersfoort tijdens stapavonden om uitgaanspubliek te begeleiden

26 januari 2023 om 07:46 Mensen

AMERSFOORT Om uitgaansnachten gemoedelijk en veilig te laten verlopen en te voorkomen dat ongewenste situaties uit de hand lopen, heeft de gemeente Amersfoort horecastewards in het leven geroepen. Vanaf vrijdag 27 januari gaat dit zogenoemde Susteam zorgen voor de sociale veiligheid en hulp verlenen aan iedereen die dat nodig heeft. 

Het inzetten van horecastewards is een nieuw onderdeel in de aanpak tegen overlast in de binnenstad tijdens uitgaansnachten. Sinds november wordt er al gewerkt met verblijfsontzeggingen. In de afgelopen weekenden zijn meerdere overlastgevers verzocht de binnenstad te verlaten. Daarnaast zijn er ook veel bekeuringen uitgeschreven en aanhoudingen verricht, vooral als het bevel om de stad te verlaten niet werd opgevolgd. 

Willem-Jan Stegeman, wijkwethouder Binnenstad, vertelt hierover: ,,Onze levendige binnenstad trekt elk weekend duizenden bezoekers, uit onze gemeente en daarbuiten, voor een gezellige avond uit. Het kleine deel van het uitgaanspubliek dat zich misdraagt, veroorzaakt veel overlast voor binnenstadbewoners en andere bezoekers. Met verschillende maatregelen werken we aan veilige uitgaansavonden in een schone binnenstad. Een van die maatregelen is de inzet van extra ogen en oren van de horecastewards van Stichting Veilige Steden.”

UITGAANSPROBLEMEN De horecastewards treden op in de vorm van een susteam. Zij begeleiden het uitgaanspubliek door te corrigeren en te wijzen op de (gedrags)regels tijdens het uitgaan. Zo pakken ze uitgaansproblemen vroegtijdig aan, voordat het uit de hand loopt. De inzet van horecastewards vormt een extra schakel in de samenwerking tussen beveiligers, handhaving en politie. Een van de stewards legt uit: ,,Wij gaan vooral in op het gedrag van het uitgaanspubliek. Dit gaat wel uit van een lange adem. Je moet mensen vaak tegenkomen en regelmatig het gesprek aangaan. Werkt dit niet, dan kunnen handhaving en politie vervolgstappen ondernemen. Maar natuurlijk gaan we in de eerste plaats voor een gemoedelijke en veilige sfeer tijdens de Amersfoortse uitgaansnachten.”

De stewards van het Susteam zijn op vrijdag- en zaterdagavond tussen 22:00 en 6:00 uur in de stad te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie