Yorben Storm, Milo Viola, Delano van Randeraad en Ravi Uri interviewden mensen over hun ervaringen met racisme en discriminatie.
Yorben Storm, Milo Viola, Delano van Randeraad en Ravi Uri interviewden mensen over hun ervaringen met racisme en discriminatie. Simon Lamme

Amersfoortse jongeren maken podcast over racisme en discriminatie

22 maart 2023 om 08:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT Racisme en discriminatie komen in de Nederlandse samenleving overal voor. Amersfoortse jongeren van de media-opleiding van ROC Midden Nederland, staan op en delen opgehaalde ervaringsverhalen in een podcast. Het is de opmaat naar een jaar met veel aandacht voor de doorwerking van een pijnlijke geschiedenis: het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Wat voor de één onschuldig lijkt, kan de ander pijn doen. Dat werd eens te meer duidelijk toen studenten Yorben Storm (18), Milo Viola (18), Delano van Randeraad (18) en Ravi Uri (19) de straat opgingen om mensen te interviewen over hun ervaringen met racisme en discriminatie. Zo spraken ze een jongedame van Chinese afkomst, die vertelde over de kwetsende uitwerking van het bekende verjaardagslied Hanky Panky Shanghai.

,,Ze vertelde dat het lied vroeger op haar verjaardag gezongen werd door andere kinderen”, zegt Yorben Storm, de razende reporter van het stel. ,,Toen leek het allemaal grappig, maar nu ze er jaren later over nadenkt vindt ze het erg dat ze dat zongen. Ze vraagt zich af: waarom heb ik er nooit wat van gezegd? Nu zou ze dat sowieso doen.”

STEREOTYPEREND

,,Misschien lijkt het onschuldig, maar zo’n liedje werkt stereotyperend”, vervolgt Storm. ,,Spleetogen, een gekke taal. Er wordt meteen in hokjes gedacht. Daar zijn veel mensen zich niet van bewust. Vraag je eens af: ‘hé, misschien is dat niet chill voor de ander’. Door op een fatsoenlijke manier met elkaar in gesprek te gaan en begrip te kweken, komen we als samenleving verder.” 

Het zijn dit soort ervaringen en inzichten die de mediastudenten aan bod laten komen in hun podcast, die gisteren op de internationale dag tegen racisme en discriminatie is uitgekomen. Het project is een samenwerking met SDGHUB, een organisatie die regionale maatschappelijke initiatieven zichtbaar maakt en daarmee wil bereiken dat de stad in beweging komt.

Een hele hoop mensen worden niet gehoord. Mensen met een andere kleur of achtergrond, maar ook jongeren

Aanjager Paul van Heel van SDGHUB benadrukt het belang van een door jongeren gemaakte podcast over racisme en discriminatie. ,,Omdat er in de samenleving heel veel ongelijkheid is. Een hele hoop mensen worden niet gehoord. Mensen met een andere kleur of achtergrond, maar ook jongeren. Dit is een methode om al die verborgen verhalen boven water te halen en jongeren een stem te geven. Ze kunnen laten zien wat voor hen belangrijk is, wat hen beweegt. Door dat te doen in samenwerking met onderwijs, de gemeente en andere organisaties, kunnen we echt wat in gang zetten.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


De jongeren delen hun opgehaalde ervaringsverhalen in een podcast. (Foto: Simon Lamme) 

TOEKOMSTPERSPECTIEF 

Het is de opmaat naar een groter sociaal-maatschappelijk project waaraan wederom jongerenteams gaan bijdragen: Amersfoort Ontketent, een stadsbreed project rondom het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat 30 juni begint. 

Ook in Amersfoort staat er veel te gebeuren om aandacht te besteden aan die pijnlijke geschiedenis en samen een toekomstperspectief te schetsen: hoe gaan we met elkaar verder? Van Heel vindt dat heel waardevol. ,,De pijn van het slavernijverleden is een gegeven. Althans, voor heel veel mensen. Dagelijks worden mensen geconfronteerd met achterstanden die ze hebben opgelopen. Maar niet iedereen realiseert zich dat.” 

VERHALEN ZICHTBAAR MAKEN

Het slavernijverleden werkt op verschillende manieren door. Van Heel: ,,Voor mensen met een achtergrond in het Caribisch gebied kan dat anders zijn dan voor mensen met een achtergrond in Indonesië. Van belang is dat we hun verhalen zichtbaar maken en samen kijken hoe we die ervaringen kunnen omdraaien naar iets positiefs. Hoe zorgen we ervoor dat we een samenleving creëren waarin iedereen zijn plek kan innemen en kan zijn wie hij is en mag worden wie hij wil zijn?”  

VOOR ELKAAR OPKOMEN

Het is precies die samenleving waar de jongeren aan willen bijdragen. ,,Racisme en discriminatie komen helaas nog steeds voor”, zegt Milo Viola. ,,Wij proberen met onze podcast andere jongeren daarmee te bereiken. We hopen dat als zij het om zich heen zien gebeuren opstaan en zeggen: stop daarmee!”  

Juist nu er verdeeldheid wordt gecreëerd is het belangrijk dat we voor elkaar opkomen

Delano van Randeraad heeft Nederlandse en Surinaamse roots, maar zegt zelf weinig last te hebben van racisme en discriminatie. ,,Maar ik weet dat het gebeurt. Het komt overal voor, in de sport, in de muziek. Er worden bij sollicitaties zelfs mensen op basis van achternamen niet aangenomen. Dus het is heel belangrijk dat er aandacht voor is en blijft.” Dat werd ook tijdens de straatinterviews bevestigd. ,,We spraken iemand die sociaal werk had gestudeerd en later veel met jongeren van een andere afkomst had gewerkt. Hij vertelde over jongeren die hartstikke slim waren en heel goede prestaties haalden, maar in het onderwijs wel op het laagste niveau werden ingeschaald. Dat kan geen toeval zijn.” De studenten hebben niet alleen vakinhoudelijk veel geleerd. Er zijn ook ogen open gegaan. Storm: ,,Racisme en discriminatie zijn een nog groter probleem dan ik had gedacht. Veel mensen denken: het zal wel meevallen, het komt wel goed. Maar er moet echt wat gebeuren. Juist nu er verdeeldheid wordt gecreëerd in de samenleving, is het belangrijk dat we er samen voor zorgen dat we voor elkaar opkomen.”  

De podcast van de studenten over racisme en discriminatie is te beluisteren via: https://sdghub.nl en andere online kanalen van SDGHUB, waaronder Spotify.

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking met Gemeente Amersfoort.

Thijs Tomassen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie