Klusser Alex Goeree van BurenKlusTeam Nieuwland, plaatst een rookmelder voor een mede wijkbewoner.
Klusser Alex Goeree van BurenKlusTeam Nieuwland, plaatst een rookmelder voor een mede wijkbewoner. Foto: Jan Huurdeman

BurenKlusTeam Nieuwland helpt wijkgenoten in Amersfoort met klusjes

22 maart 2023 om 16:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Handige vrijwilligers uit Nieuwland zetten zich in om buurtbewoners te helpen met klussen die ze zelf niet kunnen uitvoeren. Mensen die weinig financiële middelen of geen sociaal netwerk hebben, kunnen een beroep doen op het Burenklusteam Nieuwland.     

Al een aantal jaren is het BurenKlusTeam, een activiteit van de stichting ‘Samen maken we Nieuwland’, een succes in de wijk Nieuwland. Het team bestaat onder andere uit de handige en betrokken vrijwillige buurtbewoners Jan Huurdeman en Alex Goeree. Huurdeman: ,,Je ziet dat de hulp echt nodig is. Soms zitten mensen onnodig lang met een klus die wij eenvoudig kunnen oplossen. Buurtbewoners die zelf niet (meer) kunnen klussen, een minder groot sociaal netwerk hebben en het niet kunnen betalen helpen wij graag. We helpen nu al vaak ouderen, zieken, alleenstaanden of vluchtelingen die als nieuwkomer in de wijk zijn gekomen. We denken dat veel meer mensen onze hulp kunnen gebruiken. Wellicht weten veel mensen niet van ons bestaan af of spelen financiën een rol. Dat laatste is niet nodig. Wij zijn er voor iedereen. Iedereen heeft het recht om comfortabel en veilig te wonen.”   

KLUSSEN

De klussen die de vrijwilligers uitvoeren zijn het ophangen van lampen, planken, gordijnrails, brandmelders of het plaatsen van een leuning of steunen. Ook het aansluiten van een wasmachine, het verhelpen van een lekkende kraan of andere kleine reparaties vallen onder de mogelijkheden. De klussers helpen steeds vaker met het aanbrengen van tochtstrippen of radiatorfolie. Klussen mogen maximaal een dag duren. 

HOE WERKT HET

Elke klus start met een intakegesprek met de coördinator. ,,We bespreken de omstandigheden en nemen de klus door. Als het passend is komen de benodigde materialen en de kosten aan bod. Dan bepalen we de te verwachten eigen bijdrage. Voor mensen met minder financiële ruimte is dit een ideale, betaalbare oplossing. Er wordt een minimale bijdrage gevraagd voor het klussen. Daarbij komen wel nog de eventuele materiaalkosten. De materialen worden in principe door de hulpvrager gekocht. Tot slot maken we een afspraak wanneer de vrijwilliger de klus komt uitvoeren”, aldus Huurdeman.

VRIJWILLIGERS

,,We krijgen veel mooie reacties, zoals deze: ‘Ik ben zo blij met jullie, bedankt voor de hulp, ik had geen idee wie ik anders had kunnen vragen’. We merken dat het drukker wordt, armoede speelt een steeds grotere rol in onze wijk. Wij zoeken daarom meer handige Nieuwlanders die anderen willen helpen. Zij kunnen zich aanmelden via het e-mailadres: BKTNieuwland@gmail.com of bellen met 06-51090122”, zegt Huurdeman. Inwoners van Nieuwland die hulp nodig hebben bij een klus kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen naar: BKTNieuwland@gmail.com of bellen met Jan Huurdeman op 06-51090122. Kijk voor meer informatie op: www.wijzijnnieuwland.nl

Dit artikel wordt aangeboden door Hans Hijne, bewoner van de wijk Nieuwland.

Bianca Snel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie