,,Wij leven in vrijheid. Net na de lokale verkiezingen en rondom de viering van 4 en 5 mei mag dat zeker worden onderstreept.”
,,Wij leven in vrijheid. Net na de lokale verkiezingen en rondom de viering van 4 en 5 mei mag dat zeker worden onderstreept.” Paul van der Harst

Bolsius heeft vertrouwen in gemeenschapszin: ‘We zijn geen hoop los zand’

29 april 2022 om 13:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Of hij een burgemeester in oorlogstijd is? Nee, zegt burgemeester Lucas Bolsius, zeker niet. ,,Dan zou ik voorbijgaan aan mensen als burgemeester Noordewier, die onder Duitse bezetting in de jaren ‘41 en ‘42 dit ambt heeft bekleed en toen moest onderduiken. Wij leven niet onder bezetting. Maar we leven wel in een tijd met oorlog op Europese bodem.”

Het bijzondere aan deze tijd, zegt Bolsius, is de onzekerheid die bij mensen ontstaat. ,,Een gevolg daarvan is dat er weer wordt gehamsterd. De vraag komt nadrukkelijk op tafel: ‘Wat is Europa eigenlijk?’ En we zullen iets moeten met de nieuwe ‘energie-armoede’, een direct gevolg van de oorlog. De vraag naar wat onze vrijheid ons waard is: in Rusland kun je al opgepakt worden als je demonstratief met een leeg papiertje op straat gaat staan. Wij mogen stemmen, leven in vrijheid. Net na de lokale verkiezingen en rondom de viering van 4 en 5 mei mag dat zeker worden onderstreept.”

OPVANG Amersfoort telt vijftig inwoners met een Oekraïense en duizend met een Russische achtergrond, zo zocht Bolsius uit. Ook zocht hij contact met de Orthodoxe Parochie Amersfoort. Daarnaast werden er in vier weken tijd 450 opvangplekken gereedgemaakt, in De Hoef en De Zonnehof. Ook nog eens meer dan honderd mensen worden op het ogenblik door particulieren opgevangen. ,,De afgelopen weken heb ik de nodige ontmoetingen gehad. Je ziet in de ogen wat oorlog met mensen doet. Tegelijkertijd moet ik ook oog hebben voor onze ambtenaren. Er wordt veel van hen gevergd: bedden regelen, zorgen voor drie maaltijden per dag, leefgeld organiseren met behulp van een prepaid-kaart, het inschrijven in de bevolkingsadministratie zodat mensen een BSN-nummer hebben. Dat nummer hebben ze weer nodig om te kunnen werken en toegang te hebben tot gezondheidszorg. Voor jongeren regelen we samen met de buurgemeenten middelbaar onderwijs.”

AMERSFOORT GEEFT WARMTE-ACTIE Bolsius heeft vertrouwen in de Amersfoortse gemeenschap, zegt hij. ,,Je ziet nu ook weer veel vrijwilligers die klaar staan. Hij somt op. De ‘Amersfoort geeft Warmte’-actie van de Raad van Kerken was er ook een mooi voorbeeld van. De komende viering van Koningsdag zal ook een gelegenheid zijn om weer samen te komen. Ik wil dan ook veel bezoeken gaan afleggen op de diverse locaties. Dan zijn er de stille tocht op 4 mei van de Stenen Man Kamp Amersfoort naar Rusthof en het concert die avond in de Xaveriuskerk. We zien: Amersfoort is geen hoop los zand, er is cement die de gemeenschap samenvoegt.” 

Wie zich wil inzetten voor vluchtelingen in Amersfoort, kan mailen naar vluchtelingen@amersfoort.nl of met met Jennie Harmelink, lid werkgroep Kerk en Nieuwkomers, via dow@pkn-amersfoort.nl.

door Paul van der Harst

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie