Afbeelding
PATRICK SIEMONS

Stadsring51 lanceert nieuwe aanpak laaggeletterdheid en schulden

11 september 2020 om 06:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Schuldhulpverlener Stadsring51 heeft een nieuwe methodiek gelanceerd voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Een belangrijke rol is weggelegd voor het gebruik van praatplaten en een animatiefilmpje. Die helpen mensen met schulden om zicht te krijgen op hun situatie en ondersteunen hen bij het aanpakken van de schulden.

Stadsring51 ontwikkelde de methodiek in nauwe samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en het Taalhuis van de bibliotheek Eemland. De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat laaggeletterdheid geen belemmering is voor het oplossen van schulden. De Amersfoortse schuldhulpverlener ontving voor het project een bijdrage van 75.000 euro van het Oranje Fonds en een van 15.000 euro van Sociaal Fonds Amersfoort.

LASTIG Directeur Dick van Maanen van Stadsring51: ,,We weten uit onderzoek dat ruim 50 procent van de mensen met financiële problemen moeite heeft met lezen. Het gebruik van moeilijke woorden, lange zinnen en ingewikkelde formulieren in de schuldhulpverlening maakt het voor hen lastig om hun problemen op te lossen.” 

HULPMIDDEL Uit onderzoek blijkt dat afbeeldingen een belangrijk hulpmiddel zijn in de communicatie met laaggeletterden. Instructies die met pictogrammen worden gecombineerd, worden beter onthouden. ,,De aanpak die we hebben ontwikkeld is op deze inzichten gebaseerd”, stelt Van Maanen.

PRAATPLATEN Stadsring51 ontwikkelde zogenaamde ‘praatplaten’ die gebruikt worden in de hulpverlening. Een praatplaat wordt tijdens een gesprek gebruikt om lastige informatie eenvoudig met beelden weer te geven. Zo is er een praatplaat ontwikkeld die schuldhulpverleners tijdens het intakegesprek kunnen gebruiken. 

Van Maanen: ,,Deze praatplaat wordt gebruikt om de problematiek van de cliënt in kaart te brengen. Die hoeft geen ingewikkeld formulier in te vullen, maar bespreekt aan de hand van de praatplaat de problemen die hij of zij op de verschillende levensgebieden ervaart.”

STAPPEN Daarnaast zijn er praatplaten gemaakt die de verschillende processen binnen de schuldhulpverlening beschrijven. ,,Daarmee kun je mensen laten zien welke stappen er gezet moeten worden”, licht Van Maanen toe. ,,Dat geeft overzicht en zorgt voor minder stress. Aansluiten bij de vaardigheden van de cliënt geeft rust in het gesprek en levert tegelijkertijd meer relevante informatie op voor de schuldhulpverlener.”

HERKENNEN Bovendien zijn alle medewerkers van Stadsring51 en Geldloket door de specialisten van Stichting Lezen en Schrijven getraind om laaggeletterdheid bij cliënten te kunnen herkennen. Zo kan vanaf het eerste contactmoment al gekozen worden voor de gespreksvoering aan de hand van de praatplaten. Bovendien zijn brieven aan de cliënten herschreven op een voor hen begrijpelijk taalniveau.

DREMPEL WEGNEMEN Om de nieuwe methodiek zowel te ondersteunen als onder de aandacht te brengen is er een animatiefilmpje gemaakt over het gebruik van de praatplaten. Dick van Maanen: ,,Ik ben er zeker van dat we met het gebruik van de praatplaten en het tonen van het animatiefilmpje op onze website, en hopelijk op die van onze partners, de drempel naar de schuldhulpverlening voor mensen die laaggeletterd zijn, wegnemen.”

Kijk voor meer informatie over de methodiek op stadsring51.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie