Afbeelding
HHNK

De keerzijde van de hoge temperaturen en de droogte

25 juli 2018 om 07:06 lokaal

AMERSFOORT Het is al tijden warm en de komende periode wordt het alleen nog maar heter. Het zorgt voor veel plezier bij jong en oud, maar er is ook een keerzijde.

Jeroen van der Veer

Door de aanhoudende hitte liggen hier en daar stoeptegels los en scheef, wordt er in diverse open vijvers botulisme ontdekt en wordt er geadviseerd zuinig om te gaan met water. Landelijke problemen, waarmee ook Amersfoort te maken heeft. De gemeente zegt alle zeilen bij te zetten in deze uitzonderlijk warme zomerperiode.

Vooral de loslatende tegels zijn de gemeente een doorn in het oog. Over deze gevaarlijk situatie ontvangt de gemeente veel meldingen. ,,De (stoep)tegels komen omhoog door de droogte. Alle binnenkomende meldingen behandelen wij met spoed zodat de tegels zo snel mogelijk weer recht worden gelegd", aldus Otto van der Leest communicatieadviseur en woordvoerder van de gemeente Amersfoort.

Zo regent het klachten op social-media over de tegels, waarbij vooral de straten Uraniumweg en Sara Burgerhartsingel veelvuldig genoemd worden. Daarnaast ging begin deze maand een scooterrijdster onderuit op de Maatweg, waarbij een losliggende stoeptegel de oorzaak was. De gemeente raadt aan om via de website een klacht te melden via het klachtenformulier. ,,We behandelen elke melding met spoed."

WATERPRET Buitenzwembaden trekken deze dagen duizenden bezoekers, kinderen spelen weer veelal buiten en er kan flink genoten worden in de zon. De natuur is er echter minder blij mee. Het Waterschap, Rijkswaterstaat en Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben opgeroepen om de komende periode zuiniger om te gaan met water. Tijdens de warmte wordt er veel water gebruikt en vooral tijdens de piekuren kan dat zorgen voor lage waterdruk en bruin water. De boodschap wordt via landelijke kanalen verspreid en daarom kunnen maar weinigen het rijmen waarom er sproeiers op de voetbalvelden aanstaan.

De SRO, die verantwoordelijk is voor de sportvelden, heeft hiervoor een duidelijke uitleg: ,,De velden hebben net groot onderhoud gehad en zijn ingezaaid", aldus Marjan de Rooij. ,,Voor het nieuwe seizoen begint, moet het klaar zijn. Om te zorgen dat dit kan, moeten de velden gesproeid worden. Vrijwel alle voetbalclubs beschikken over een waterbron, die erg diep in de grond zit. Alleen ASC Nieuwland heeft dat niet, daar halen wij water uit de omliggende sloten. Bij AFC Quick gebeurt dat anders. Deze vereniging wordt gesproeid met de ouderwetse trekker. Daarbij houden wij ons aan de richtlijnen van Waterschap. Onze laatste informatie is dat velden sproeien nog altijd mogelijk is."

BOTULISME EN BLAUWALG Bij drie vijvers is tot op heden een waarschuwingsbord geplaatst om omwonenden te attenderen op botulisme en/of blauwalg. Blauwalgen ontstaan bij warm weer en vormen een dunne drijflaag op het water. Mensen die besmet water aanraken of inslikken, kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen.

Tot op heden zijn er drie gevallen van botulisme / blauwalg ontdekt, laat Van der Leest namens de gemeente weten. Op de Puntenburgerlaan in het Soesterkwartier, op de Klapmuts in Hoogland en bij de Waterjuffer in Nieuwland. Bij wateren waar een bordje staat, is het verboden om contact met het water te maken. Ook honden mogen niet in de vijver zwemmen of van het water drinken.

WATERSPEKTAKEL Vorig jaar bracht de warmte ook veel moois. Zo was er een groot watergevecht op het Eemplein. Otto van der Leest durft het niet te zeggen of dat dit jaar weer komt. ,,Dat werd georganiseerd door een actieve Amersfoorter. Er zijn bij de gemeente op dit moment geen initiatieven bekend."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie