Ron Adelaar - componist/pianist
Ron Adelaar - componist/pianist Marie van der Heijden

Meditatieve pianoklanken tijdens concert in poppodium Fluor in Amersfoort

7 juni 2023 om 16:34 Lokaal Deel je nieuws

Pianist en componist Ron Adelaar treedt zondagmiddag 10 september 15.15u op in poppodium Fluor. Een thuiswedstrijd voor de Amersfoorter, die internationaal bekend werd nadat zijn zoon zijn pianomuziek op Spotify zette. Het belooft een bijzondere avond te worden met de Amersfoortse componist, die afgelopen jaren bij jong en oud een liefde voor klassieke muziek heeft kunnen ontwaken. Met een concert in zijn eigen stad komt zijn droom uit.

Fulltime pianist

Ron is al jaren actief als pianist en dirigent in de kerk en neemt sinds 2018 zijn eigen geïmproviseerde nummers op in zijn thuisstudio. Die blijken een groot succes te zijn op Spotify: vorig jaar werd zijn muziek wereldwijd meer dan 54 miljoen keer gestreamd. Een droom die uitkomt, voor Ron. Hij heeft zijn baan als HR-manager inmiddels opgezegd om zich als ZZP’er fulltime op de muziek te kunnen toeleggen.

“Ik speel al mijn hele leven orgel en piano, vooral in de kerk. Het was nooit mijn intentie om hier mijn beroep van te maken. Ik zag het als een hele fijne hobby, naast mijn werk”, zegt Ron. “Toen mijn zoon Ivo een aantal jaar geleden opperde om mijn piano-improvisaties op Spotify te gaan zetten, als ‘artiest’ heb ik daar in eerste instantie om gelachen. Ik dacht: wie zit er nu op mijn muziek te wachten? Neoklassieke pianomuziek is toch helemaal niet hip? Maar Ivo werkt al jaren in de muziekindustrie en drong aan. Hij zei: pap, naar deze pianomuziek luisteren heel veel mensen van mijn leeftijd, als ze achter hun laptop zitten om geconcentreerd te kunnen werken of te studeren, als ze aan yoga of meditaties doen of gewoon lekker willen relaxen.”

Concert in eigen stad

Dat kan dus straks ook in poppodium Fluor in Amersfoort. Ron zal er neoklassieke muziek, eigen composities en improvisaties met een meditatief karakter spelen. In Fluor zijn die middag enkel zitplaatsen, om helemaal tot rust te komen en van de muziek te kunnen genieten. Ron: “We leven in een ontzettend drukke en chaotische tijd met veel prikkels, waarin iedereen de hele tijd door-door-door gaat. Met mijn pianomuziek bied ik een soort pauze-momentje aan. Een moment van reflectie en even stilstaan. Toen ik zelf enkele jaren geleden een burn-out had, heeft pianomuziek spelen mij er ook doorheen geholpen. Het zorgt ervoor dat je even alles los kunt laten en bij jezelf kunt komen.”

Concerten en muziek

Ron brengt in september zijn nieuwe album ‘Reflections’ uit met 10 meditatieve composities. Tijdens het concert zijn meerdere stukken hiervan te horen. En op dit moment werkt hij aan het tweede deel van het album ‘A Song For You’. Luisteraars kunnen iemand in hun omgeving nomineren die een eigen liedje verdient. “Het eerste deel leverde de mooiste verzoeken en de meest ontroerende verhalen op. Vrolijke verhalen, maar ook verdrietige. Die heb ik geprobeerd om te zetten in muziek, want muziek is de taal van het gevoel. Het kan blij maken en tegelijkertijd troost bieden.”

Kaarten:

https://fluor.stager.nl/web/tickets/111306085

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie