toetsenist HENK VELDMAN
toetsenist HENK VELDMAN HENK VELDMAN

muziek & ontmoeting

26 mei 2023 om 19:06 Lokaal Deel je nieuws

Lunchconcert op 11juni in de Fonteinkerk in de Robert Kochstraat 4. Inloop vanaf 11.30 uur en het concert begint om 12.00 uur. Na afloop is er een eenvoudige lunch, waarbij met nog wat na kan praten. Toegang is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Het concert wordt gegeven door toetsenist Henk Veldman met titel JUMP.

De hit ‘Jump’ van de popgroep Van Halen is een klassiek hardrocknummer waarin, naast snerpende gitaarsoli, de vette sound van het keyboard een prominente rol speelt.

Voor organist Henk Veldman is dit avontuur ook een ‘jump’. Hij wil proberen twee totaal verschillende klankbronnen bij elkaar te brengen. Dat is niet origineel, dat hebben enkele muzikanten eerder gedaan, maar voor hem is het volkomen nieuw. De natuurlijke klanken van een orgel, gebaseerd op luchttrillingen van orgelpijpen, laten combineren met geluiden die voortkomen uit ‘speeltjes’ zoals een keyboard, een synthesizer of een drumcomputer. In het oor moeten die klanken samengaan en een nieuwe klankwereld opleveren. ‘Daar ben ik niet bang voor, maar achter het klavier zullen ze moeten worden gecreëerd. Het spannendst voor mij is te midden van al die apparaten toch een eenheid te smeden zowel in klank als in vormtaal.’

Het programma bestaat grotendeels uit improvisaties maar er zullen ook klassieke hits van Van Halen, ELP (Emerson, Lake & Palmer) en Sting ten gehore worden gebracht, waarbij soms gebruik wordt gemaakt van vooraf geprogrammeerde geluidsbanden.

Natuurlijk is een groot aandeel voor meer meditatieve geluiden. Wie metsynthesizersspeelt,komtalsvanzelfineen‘zen-thesizer’flow. Op warme golven wordt u meegenomen naar een rustmoment in het programma. Het programma sluit af met een eigen werk, een bruisende toccata over ‘Zing voor de HEER een nieuw gezang’, waarin alle instrumenten met elkaar en door elkaar heen spelen. Alle wonderen om ons heen zijn immers tot Gods eer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie