Panfluittrio Project3
Panfluittrio Project3 Claudia Hansen

Nieuwe klanken - Oude en nieuwe muziek op een van de oudste instrumenten in de oudste kerk van Amersfoort

13 maart 2023 om 11:08 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdagavond 1 april 2023 zal de Amersfoortse Zwaan gevuld worden met nieuwe klanken die ten gehore gebracht worden op een relatief onbekend instrument: de panfluit. De muziek die te horen zal zijn, bestrijkt muziek uit hetzelfde tijdbestek als de (meer dan) 700 jaar geschiedenis van de Amersfoortse Zwaan: van muziek uit de Renaissaince tot aan hedendaagse composities.

Net als de Amersfoortse Zwaan heeft de panfluit een rijke geschiedenis. Het is een van de oudste instrumenten ter wereld en zolang het wordt bespeeld, blijft het in ontwikkeling. Dat is dan ook wat de dames van Project3 u willen laten horen: de panfluit van nu, het instrument dat zich op verschillende paden heeft begeven in het contemporaine muzikale landschap. 

De panfluit zoals hier bespeeld wordt, is van origine een Perzisch hofinstrument. Via de Ottomanen kwam het terecht in de Balkan, waar het instrument omarmd werd. Reizende musici brachten het naar West-Europa, waar het ‘verklassiekte’. De afgelopen decennia bewoog de panfluit zich dan ook van de straat terug naar de concertzalen. Van folklore tot klassiek en nieuwe muziek - van vroeger tot nu, van oost naar west.

In het programma Nieuwe Klanken hoor je hoe de panfluit de dames inspireert: oude muziek staat naast nieuwe composities waarvoor de componisten putten uit de folklore van verschillende landen. De nieuwe werken zijn prachtig melodisch die je nadien neuriet en de oude muziek is een mooie mix van bekend en onterecht onbekend repertoire. Behalve nieuwe muziek van Sören Sieg en Camden Reeves, spelen ze ook traditionele Engelse liederen, oude muziek van Juan Vasquez, GF Handel en een korte suite van Benjamin Britten. Laat u meevoeren door de tijd en langs de kleuren van de panfluit! 

Project3 is een professioneel panfluittrio (dat voortkomt uit panfluitkwart Project4) en wordt gevormd door Henske Bakker, Nadja Spooren en Marlies de Roos. Vanuit hun verschillende achtergronden verkennen ze de, telkens weer breder lijkende, mogelijkheden van hun instrument.

De Musici:


Henkse Bakker (1987) heeft na haar studie Docent Muziek aan het conservatorium in Zwolle, haar studie voorgezet aan het conservatorium van Amsterdam met als hoofdvak panfluit. Daar behaalde ze haar Bachelor of Music.

Nadja Spooren (1983) heeft een Master in English Literature en behaalde haar Bachelor of Music aan het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien heeft ze zich gespecialiseerd in muziekonderwijs voor kleine kinderen.

Marlies de Roos (1982) is in Amersfoort geen onbekende. Met Muziekpraktijk Avenis is ze aangesloten bij Muziek Opmaat Amersfoort. Naast een Bachelor of Education (Marnix Acamdie) heeft ze een Bachelor of Music (Schumann Akademie) en een Master Applied Musicology (Universiteit Utrecht).

Datum: 1 april 2023

Locatie: Amersfoortse Zwaan, Langestraat 61, Amersfoort
Aanvang: 20.30u
Tickets: €15,-
Reserveren via nadja@panfluitpraktijk.nl onder vermelding van de locatie en het aantal tickets.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie