Bij de afrit van de snelweg kreeg een automobilist een stopteken.
Bij de afrit van de snelweg kreeg een automobilist een stopteken. Jeroen van der Veer

Keistadpatrouille: Politie Amersfoort op de voet gevolgd (3)

6 juni 2018 om 07:15 lokaal Keistadpatrouille

AMERSFOORT In de politieserie Keistadpatrouille gaat journalist Jeroen van der Veer de komende periode mee met de politie in Amersfoort. In deel drie een avonddienst met agenten Bart, Ties en Niek.

Jeroen van der Veer

De dienst is voor Bart nog maar net begonnen als hem gevraagd wordt of hij richting de Leusderweg kan. Daar zou een ruzie tussen een automobilist en een voetganger gaande zijn, waarbij ook klappen zijn uitgedeeld.

Doordat de verdachte al is vertrokken, blijven de sirenes uit. Hierdoor kan er flink geschakeld worden en vanuit het voertuig wordt een plan bedacht. Waar Bart naar de aangever rijdt, vertrekt een andere eenheid richting het adres van de verdachte waarop het voertuig staat ingeschreven.

SIGNALEMENT Het verhaal van het slachtoffer is helder; hij wil dat de verdachte flink wordt aangesproken op zijn daad, maar aangifte doen is wat hem betreft niet nodig. Hierdoor blijft het voor Bart bij een goed gesprek en wordt zijn dienst al vrij snel vervolgd. ,,We noteren alles in het systeem", legt Bart uit als hij weer door de wijken surveilleert. ,,We hebben namelijk het kenteken en een duidelijk signalement. Doordat het geen heterdaad was en de man geen aangifte wil doen, kunnen we nu helaas weinig doen."


SPIEGELS KIJKEN Het blijft vervolgens een tijdje rustig op de straten en dit zorgt voor een dubbel gevoel bij Bart. ,,Je bent bij de politie gegaan om het verschil te kunnen maken in situaties waarin de burger je nodig heeft. Natuurlijk ben ik nu blij dat er geen meldingen zijn, maar stiekem hoop je wel dat er nog iets gaat gebeuren."

De agent heeft het nog niet gezegd of hij kan vanuit Hoogland met sirenes richting de wijk Koppel. Er is een overvalmelding en direct staan alle eenheden op scherp. Terwijl Bart met hoge snelheid die kant opgaat, valt op hoe weinig bestuurders in hun spiegels kijken. ,,Bij een overvalmelding rijden wij alleen met onze blauwe lampen en zonder geluid. Dit om te voorkomen dat de verdachten ons aan horen komen. Helaas blijkt ook dat overige weggebruikers ons amper zien."



OVERVALMELDING Gelukkig waren er ook enkele weggebruikers die wel in hun spiegels keken en de weg vrijmaakten voor de agenten. Als Bart net de straat in rijdt waar de melding vandaan komt, wordt echter duidelijk dat het loos alarm is. Het pand is gesloten, er zijn geen mensen aanwezig en het lijkt rustig. ,,Maar", benadrukt de agent. ,,We nemen geen risico. We gaan het pand van binnen bekijken om alles uit te sluiten."



DIERENLEED Als het daadwerkelijk loos alarm blijkt, vervolgen de agenten hun weg weer. Voor Bart betekent dit dat er eindelijk gegeten kan worden. Althans, dat denkt hij. Zijn broodje is nog maar net opgewarmd, of er komt alweer een nieuwe melding. In de wijk Kruiskamp zouden jongeren een vogel bewust dood hebben geslagen en Bart weet niet wat hij er zal aantreffen. Eenmaal op locatie ziet hij drie jongens die aan het signalement voldoen. Bart wordt vervolgens door spelende kinderen aangesproken.

ZORGMELDING EN JEUGDPOLITIE ,,Hij was het", roept één van hen, terwijl er naar een klein jongetje wordt gewezen. Zijn moeder wordt erbij gehaald en Bart voert een stevig gesprek met het jongetje van zes jaar. ,,Ik ga hier een zorgmelding van maken", aldus Bart. ,,Daarnaast zal ook de jeugdpolitie bij hem langs gaan."

GEBIEDSVERBOD Terwijl Bart een zaak op het bureau moet oppakken, rijden Niek en Ties richting het Eemplein. Rond 20.30 uur worden daar bij een brug twee kinderen gezien die op de weg lopen. Een praatje is genoeg om hen te doen beseffen dat dit niet de bedoeling is. Niet veel later moeten de twee agenten bemiddelen bij een instantie waar jongeren aanwezig waren die daar niet hoorden te zijn. Een gebiedsverbod wordt opgelegd, waarna een alarmerende melding binnenkomt.

OVERSPANNEN TOESTAND Een man zou in overspannen toestand zijn weggereden en de melder maakt zich ernstig zorgen. Via gegevens wordt achterhaald waar de man woont en Niek en Ties moeten gokken. ,,Ik verwacht dat hij de snelweg pakt en dan vervolgens de eerste afslag neemt. Als we een beetje gas geven, kunnen we hem mogelijk onderscheppen", aldus Ties tegen zijn collega. Na even op de snelweg te hebben gewacht, gebeurt waarop gehoopt was. Het voertuig met het genoteerde kenteken rijdt langs en de agenten gaan er achter aan.
Na een stopteken zet de man het voertuig aan de kant, waarna vooral Niek een luisterend oor biedt.

De man begrijpt dat er wat zorgen zijn en als een vaderfiguur geeft Niek hem advies. Langs de kant van de snelweg volgt een stevige handdruk, waarna de agenten inschatten dat de situatie 'veilig' is.

LATE- EN NACHTDIENST Het laatste klusje van de dag is voor Ties, hij moet bemiddelen tussen twee volwassen mensen die in een vechtscheiding verkeren. De één heeft van de ander een legotrein gestolen waarna de politie ingeschakeld is.

Als ook dit vakkundig is opgelost, zit het werk er voor de late dienst op en worden de agenten overgenomen door de nachtploeg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie