Warmtenet Amersfoort, zijn er bedenkingen ?

Lokaal Deel je nieuws

900 woningen in Schothorst-Zuid zullen als eerste gasloos worden. De energietransitie is in volle gang in Nederland, wat voor het klimaat een vooruitgang is. 

Toch zijn er bedenkingen en wat dan wel exact ?
Bij biomassa wel te verstaan vanwege een verhoogde uitstoot van carbondioxide, namelijk twee keer meer dan bij verbranding van aardgas vrijkomt en (ultra)fijnstof, wat nadelige effecten heeft op onze gezondheid. Naast biomassa hebben we in Amersfoort en natuurlijk in heel Nederland ook te maken met particuliere houtstook en dat is zelfs voor 23% de oorzaak van fijnstof.

Kinderen, ouderen, longpatienten maar ook de stoker en gezonde mensen hebben hiervan nadelige gezondheidseffecten te verwachten. Dat leidt mede tot hartklachten, diabetes, beroerte, dementie, altzheimer, long- en blaaskanker en tevens in heel het lichaam en organen hoopt dit fijnstof zich op. Houtstook is namelijk twaalf keer zo giftig als sigarettenrook. 

Waarom mag dan in de publieke ruimte, via de schoorstenen dan wel houtstook tot overlast en gezondheidsschade leiden ?

Dat zal ik u zeggen, houtstook wordt vanwege de gezelligheid en traditie in stand gehouden. Dat noem ik verdraaien en negeren van de wetenschappelijke feiten terwijl het de taak van de politiek is om onze gezondheid te waarborgen.

Wilt u van de houtkachel af ? Dat is een goed plan, er zijn namelijk ook minimaal vervuilende gaskachels en elektrische kachels die netzo sfeervol zijn.

Wist u dat houtstoken helemaal niet warmte efficient is, veel warmte gaat via het rookkanaal verloren. Ja en u weet ook dat de houtprijs flink toeneemt.
Wat kan u dan verder nog doen ? Doe lekker een trui aan, maak vaker een wandeling en uw stofwisseling gaat vanzelf omhoog. Kost niks en scheelt op jaarbasis flink wat geld.

Fijne feestdagen en laten we goed voor elkaar zorgen.

advertentie
advertentie