Theatervoorstelling De engel van Spakenburg

Lokaal Deel je nieuws

Toneelvereniging De Rederijkers speelt in het ICOONtheater in Amersfoort

Zaterdag 20 november a.s.

20.00 uur

‘De engel van spakenburg’

In de Spakenburgse gemeenschap in de jaren ’60 van de vorige eeuw leeft de familie Wijtman nauw samen. Ze maken ruzie, geven elkaar advies en commentaar en gooien de mantel der liefde over de foutjes. In die familie leeft Mengsje met haar man Ruurd en haar dochter Margje.  

De mooie, eigenwijze en voorheen vrolijke Mengsje verandert in de ogen van haar familieleden in een dogmatische kwezel. Zij laat zich leiden door de manipulatieve Netta op het pad naar een strenger, donkerder geloofsgemeenschap. De hel en verdoemenis die daar gepreekt wordt, past bij haar eigen gevoel van zondigheid.

Haar behoefte aan strenge geloofsregels komt steeds meer in tegenspraak te staan met de modernere, wat lossere moraal die in de jaren ’60 ook in Spakenburg z’n intree doet. Dat haar man haar in deze fase loslaat en zijn heil zoekt bij de levenslustige Lutje en dat haar familie haar aanvalt, maakt het niet eenvoudiger voor Mengsje. De redenen van Mengsjes zoektocht ontgaan haar omgeving. In de gesprekken met psychiater Luttink komt mondjesmaat naar buiten wat haar bezighoudt. En dat ze uiteindelijk verlossing vindt, gaat langs een andere weg dan die ze voor zichzelf bedacht had.

 ‘De engel van spakenburg’ brengt geen hapklaar verhaal dat goed afloopt, maar is ook zeker geen loodzware voorstelling. De twaalf personages in het stuk vertegenwoordigen het leven: opgroeiende jongeren, een ontkennende moeder, een vrolijke kroegbaas, een lichtzinnige jonge vrouw, conservatieve kerkgangers en kerkgangers die het tijd vinden voor verandering: het zit er allemaal in. Dat ons hart daarbij vooral uitgaat naar Mengsje die steeds meer van zichzelf laat zien, is te danken aan de wijze waarop het verhaal van Wim Duijst in deze voorstelling neergezet wordt. Het publiek, dat bij een eerste try-out aanwezig was, werd geraakt door het kleurrijke spel van de spelers die hun personages zo treffend neerzetten.

De Rederijkers hebben het gelijknamige boek ‘De engel van spakenburg’ van Wim Duijst op initiatief van Gerian Dijkhuizen herkenbaar bewerkt tot deze voorstelling.

advertentie
advertentie