Voorlichting verslaving en gewoonten op Amersfoortse Berg voor leerlingen en ouders

11 oktober 2021 om 09:57 Lokaal Deel je nieuws

In de week van 25 oktober krijgen de leerlingen en ouders van de Amersfoortse Berg voorlichting over verslaving en gewoonten.

Het belang van preventie op jonge leeftijd is groot. Eén op de tien mensen ontwikkelt een verslaving in zijn leven, waarvan de oorzaak vaak in de pubertijd ontstaat. Jongeren worden blootgesteld aan steeds meer verleidingen. Ze experimenteren vaak niet alleen met alcohol en drugs, maar worden ook verleid tot overmatig gamen, series kijken of constant social media gebruik.

Stichting Be Aware heeft een zeer interactief programma dat dicht bij de belevingswereld van de leerlingen staat.

Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen, waarvan de uitslagen direct op het bord verschijnen. Hierdoor wordt duidelijk dat ze niet de énige zijn met een bepaald gedrag of probleem. Mede door de  gecreëerde veiligheid in de klas gaan leerlingen over het onderwerp en hun problemen met elkaar in gesprek. Hun kennis neemt toe, waardoor zij zich beter bewust zijn van de risico’s van bepaald gedrag en vooral van de mogelijkheid om hierin zelf keuzes te maken.

Rol ouders

Hoe stel ik grenzen aan het gedrag van mijn kind? Wanneer is sprake van overmatig gebruik/gedrag van bijvoorbeeld gamen of social media? Op de ouderavond wordt kennis overgedragen, gesprekken gevoerd en handvatten gegeven.

De voorlichting wordt gegeven door goed opgeleide ervaringsdeskundigen van Stichting Be Aware.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie