herdenking 44.000 mensen

Lokaal Deel je nieuws

44.000 NAMEN - Herdenking in Amersfoort

Op donderdag 24 Juni organiseren zes Amersfoortse vrouwen een herdenking aan het Burgemeester Brouwerplantsoen in Amersfoort. Ze doen mee aan de actie ‘44.000 Namen’ van organisatie MiGreat en herdenken zo de namen van de mensen die zijn gevlucht en omkwamen aan de Europese grenzen. Belangstellenden zijn van harte welkom om aanwezig te zijn.

Met deze Europese actie, die de hele maand juni duurt, worden de meer dan 44.000 doden herdacht die sinds 1993 vielen aan de Europese grenzen. Naast Amersfoort zijn er herdenkingen in Utrecht, Amsterdam, Groningen, Bennekom, Den Haag en ook in Polen, Roemenië en Griekenland.

Muziek, Happy Stones van schoolkinderen en 2 minuten stilte

Op donderdag 24 Juni om 19:00 uur, herdenkt de groep aan het Burgemeester Brouwerplantsoen in Amersfoort de mensen die omkwamen bij het vinden van veilige grond in Europa. Het programma ziet er globaal als volgt uit:

-       Namen oplezen van 100 van de slachtoffers

-       2 minuten stilte voor de slachtoffers

-       Aantal korte toespraken, waaronder van Semir, die is gevlucht vanuit Eritrea

-       Muzikale bijdragen van o.a. Diggy Dex

-       Uitstalling Happy Stones ter nagedachtenis van de slachtoffers. Deze zijn beschilderd door de kinderen van de organisatie en hun schoolklassen. De stenen kunnen na de herdenking worden meegenomen en ergens in Amersfoort worden achtergelaten, zodat de herinnering aan de slachtoffers levens blijft.

Iedereen is van harte uitgenodigd om op donderdag 24 juni aanwezig te zijn op het Burgemeester Brouwerplantsoen en zo stil te staan bij de levens van mensen die op zoek waren naar een veilig thuis. Eventueel kun je je aanmelden via het Facebookevenement: https://fb.me/e/3Me8c3Wxa

Initiatiefnemers vertellen: ‘Hardvochtig Europees immigratiebeleid. ‘Wist jij ervan?’

Dagmar Holtman, organisator van deze herdenking in Amersfoort, vertelt wat haar beweegt om deze actie te organiseren:

‘Ik zag de 4 mei-lezing van Roxane van Iperen, waarin ze de vraag stelt ‘Wist je ervan?’. In haar speech had dat betrekking op gruwelen van de Tweede Wereldoorlog maar ook nu vinden er verschikkingen plaats, en wel aan de Europese grenzen. Met dank aan het hardvochtige Europese asiel- en immigratiebeleid. Ik vind dat wij als welvarende wereldburgers de plicht hebben om te zorgen dat iedereen in veiligheid kan leven.’

advertentie
advertentie