De familie Van Donk-Hamoen hoopt anderen te inspireren. ,,We kregen zoveel enthousiaste reacties van mensen.
De familie Van Donk-Hamoen hoopt anderen te inspireren. ,,We kregen zoveel enthousiaste reacties van mensen." Chris Hamoen

Zorgwoning in de achtertuin

5 mei 2019 om 08:31 lokaal

NIEUWLAND Met een enorme hijskraan werd op 4 april een mantelzorgwoning in de tuin bij de familie Van Donk-Hamoen geplaatst. Op deze manier kunnen ze als familie samen voor haar ouders zorgen en ze een mooie tijd geven. Ze hopen hiermee een inspiratie te zijn voor anderen. Voor Nieuwland is dit een voorbeeld waar zij naar streven in het project Gedragen Wonen.

Bianca van der Linden-Snel

,,Toen mijn vader steeds zieker werd moest er wat gebeuren. Mijn ouders woonden in Duitsland, dat maakte het nog lastiger. Mijn man Ruud en ik kwamen al snel tot de conclusie dat een verzorgingstehuis geen optie was. Wij wilden mijn ouders daar niet eenzaam zien wegkwijnen. Daarbij hadden we het verhaal en de documentaire van Hugo Borst in ons achterhoofd. Bovendien, ze hebben toch ook altijd voor ons gezorgd? Nu kan ik wat terugdoen", zegt Chris.

Ruud vult aan: ,,Ik herinner mij dat ik vroeger op vijf minuten loopafstand woonde van mijn oma. Dagelijks liepen wij even langs voor een kort bezoekje. Oma was een onderdeel van ons gezin. Door deze zorgwoning kunnen wij de ouders van Chris helpen met kwaliteit van leven, omringd door de liefde van hun kinderen en kleinkinderen."

OMGOOIEN Het gezin heeft het roer compleet omgegooid en stapten een nieuwe wereld in. ,,Een proces waarin we veel hebben geleerd", vervolgt Chris. ,,Wij verkochten ons fijne huis en kochten een ander huis in Nieuwland met een grotere tuin waar de woning is geplaatst. Deze zorgwoning is compleet op maat gemaakt, met alle benodigde zorgvoorzieningen. Het is een duurzaam huis met infrarood verwarming en op onze woning komen zonnepanelen. Op 4 april is de woning met een enorme hijskraan in onze tuin geplaatst. Ontzettend spannend allemaal. Daarna zijn mijn ouders verhuisd. We hebben er lang naar uitgekeken maar het is ook dubbel. Ze verlaten immers een mooie grote woning in Duitsland. Uiteindelijk is kwaliteit van leven, omringd door familie, veel belangrijker. Ze komen na elf jaar terug naar Nederland, naar de wijk waar ik en mijn broer wonen."

,,In de tuin creëren we een eigen hofje voor ze. Zo zijn we samen maar houden we toch allemaal onze eigen privacy. Als wij er niet zijn gebruiken ze gewoon ons huis. Ons huis is een verlenging van hun huis. Straks eten we gezellig samen aan deze grote eettafel, ik zie het helemaal voor me. Hoe fijn is dat? We zijn dankbaar dat we voor hen mogen zorgen en wij dit kunnen doen."

WONING,,In de zoektocht fietsten we letterlijk tegen deze woning aan. Het huis voelde gelijk goed voor ons en de kinderen. Het moest flink verbouwd worden, daar hebben we erg veel hulp bij gehad. We kregen zoveel enthousiaste reacties van mensen. Een mantelzorgwoning draagt bij aan de kwaliteit van leven van de ouderen. Gedragen wonen, het zorgen voor elkaar. Dat is wat ons betreft de toekomst", zegt Ruud.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie