Afbeelding
Archief BDUmedia

Gewelddadige overval na 17 jaar opgelost

24 augustus 2018 om 11:08 lokaal

AMERSFOORT Een kleine zeventien jaar na dato heeft het Coldcaseteam Midden-Nederland een gewelddadige overval bij een garagebedrijf aan de Leusderweg in Amersfoort opgelost. Een DNA-match in het kader van de Wet DNA-veroordeelden zorgde voor een doorbraak in het onderzoek naar de betreffende poging tot diefstal door middel van geweld.

Op 10 december 2001 werd een 52-jarige man in een garagebedrijf aan de Leusderweg in Amersfoort slachtoffer van een overvaller. Hij was daar in de avond nog alleen aan het werk. Rond 20.00 uur kwam de dader binnen en viel het slachtoffer meteen aan met een stuk hout. Het slachtoffer kreeg daarmee meerdere slagen op zijn hoofd en lichaam. De overvaller droeg een bivakmuts en ook een petje, zo bleek later. Het 52-jarige man verzette zich en ging met de overvaller het gevecht aan. Uiteindelijk sloeg die op de vlucht, zonder buit. Daarbij verloor hij zijn petje.

GEWOND Gealarmeerde collega's kwamen ter plaatse en stelden het petje en het slagwapen veilig. Het slachtoffer raakte flink gewond: een gebroken rib, enkele gekneusde ribben; een gebroken oogkas, meerdere kneuzingen aan armen, benen, kaakgewricht en diverse hoofdwonden.

DNA-MATCH Vanuit het gevonden petje werd een DNA-profiel gemaakt. Dat werd opgenomen in de databank. Onderzoek door de recherche van Amersfoort leidde destijds niet tot oplossing van de zaak. Maar daar kwam onlangs verandering in, door toepassing van de Wet DNA-veroordeelden. De dader moest in verband met een veroordeling voor aan andere zaak DNA afstaan en dat leidde 17 jaar na dato alsnog tot een doorbraak in het onderzoek naar de zaak uit 2001.

OVERLEDEN Kort nadat de verdachte DNA had afgestaan, kwam hij te overlijden, laat de politie weten. ,,De verdachte is een Nederlandse man, die destijds 30 jaar was. Hij woonde in Utrecht en voldeed aan het door het slachtoffer opgegeven signalement." De zaak is hiermee wel opgelost. ,,Collega's konden het slachtoffer het nieuws persoonlijk meedelen, die blij was met de oplossing van deze heftige zaak", aldus de politie.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie