Vijf middelbare scholen in debat met acht politieke partijen

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - Het door Het Nieuwe Eemland georganiseerde verkiezingsdebat vond vrijdag 7 maart tussen leerlingen van vijf scholen en acht politieke partijen plaats. Zo'n zestig leerlingen van 't Atrium, Corderius College, Guido de Brès, Van Lodenstein College en Het Nieuwe Eemland en vertegenwoordigers van ChristenUnie, CDA, D'66, GroenLinks, OPA, PvdA, SP en VVD gingen met elkaar in debat.

De raadzaal zat vol, niet alleen met de debaters, maar ook met supporters van de scholen. Allereerst opende wethouder van onderwijs, Cees van Eijk, het debat in de raadzaal. Hij legde uit dat de raadzaal dè plek is waar de democratie tot uiting komt. Op stoelen waar anders de politici zitten, zaten nu de leerlingen. De argumenten over de ingebrachte stellingen vlogen over en weer. Met geroffel op de tafels werd duidelijk hoe de zaal erover dacht. De stelling 'Een door de bevolking gekozen burgemeester heeft een meerwaarde voor de lokale democratie' gaf goed weer hoe leerlingen en politiek elkaar vonden. Vragen waren bijvoorbeeld: hoe krijg je een goede persoon op die plek en hoe krijg je hem weg als hij niet voldoet? Welke rol speelt de gemeenteraad (nog)?

Een stelling die heel veel debat opleverde, was de volgende: 'De verplichte maatschappelijke stage moet niet worden afgeschaft'. Eén van de argumenten was dat de verplichting de leerling helpt erachter te komen dat de maatschappelijke stage niet alleen waardevol, maar ook leuk is. De politieke partijen hielden vast aan hun partijstandpunt met uitzondering van Youssef El Messoudi van de PvdA. Hoewel zijn partij een voorstander is van afschaffing van de verplichting, gaf hij aan dat hij zelf een voorstander van handhaving is. De wethouder van onderwijs hield wijselijk zijn mond: de gemeenteraad beslist uiteindelijk. Opvallend was dat er goed geluisterd werd en dat er ook vragen gesteld werden voordat ze elkaar bestookten met argumenten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie