033Fotostad: van Maria tot Mondriaan

Lokaal nieuws

Tijdens 033Fotostad - de tweejaarlijkse fototentoonstelling op verschillende bijzondere locaties in Amersfoort - zijn foto’s van nationaal en internationaal bekende fotografen te zien.

Een kleine greep uit het programma:

Wie door de nieuwe pelgrimsdeur de Onze Lieve Vrouwetoren binnengaat, kan het tweeluik bekijken van Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman. Het zijn twee persoonlijke Maria interpretaties: het eerste verbeeldt de onschuld, de schoonheid, geboorte, liefde en goedheid; het andere verbeeldt het verlies van de onschuld, verdriet, dood en rouw.

Carin deed de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en Ferry is belichter en geluidsman van het Nederlands Danstheater. Centraal in hun beider werk staat ‘De mens en met name de vrouw in al haar kwetsbaarheid, kracht en schoonheid’. “Juist om die reden past hun werk zo goed bij de opdracht om een bijzonder werk te maken voor de Onze Lieve Vrouwetoren”, zegt Mirjam Barendregt, één van de organisatoren van 033Fotostad. Carin Verbruggen is vooral bekend van modefotografie voor bekende bladen als Elle en LINDA. Samen maakten zij twee prachtige fotoboeken over modeontwerpers: één van het werk van Marlies Dekkers en meer recent van Percy Irausquin ‘With Love for Love’.

De Amersfoortse Carla Kogelman, die bij de World Press Photo wedstrijd de eerste prijs won in de categorie portretten van mensen in hun omgeving, exposeert in de St Aegtenkapel.

Hofje Armen de Poth is het decor voor een aantal bruidsreportages van vier fotografen, onder wie twee genomineerden voor de BruidsFoto Award 2014.

De fotografen in Frame.de.Galerie hebben alle elf een foto van een mede-exposant als inspiratiebron gebruikt voor nog een extra foto, die ook geëxposeerd wordt. Onder hen enkele recent aan de Fotoacademie Amsterdam afgestudeerde fotografen. Aanstormend talent dus, belooft de organisatie.

De Celzusterenstraat en omgeving wordt met het project ‘Het Raamwerk’ letterlijk in the picture gezet: authentieke en boeiende verhalen van de bewoners in woord en beeld.

‘Eigen Stijl’, met een knipoog naar Rietveld en Mondriaan, is een expositie in het Rietveldpaviljoen De Zonnehof, waar veertien fotografen zich lieten inspireren door kleur en contrast.

Een overzicht van alle exposerende fotografen op de verschillende locaties is te vinden op: www.033fotostad.com en in het handige programmaboekje. 033Fotostad vindt plaats van 26 april t/m 9 juni (van Koningsdag tot en met Pinksteren).

advertentie