CU: Natuurtuin en weggeefwinkel opgeofferd door SP en CDA

Lokaal nieuws

AMERSFOORT - ,,De SP en het CDA hebben de weggeefwinkel en de natuurtuin definitief de nek omgedraaid", aldus ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA. Tijdens de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen is het opnieuw niet gelukt om de natuurtuin en de Weggeefwinkel in de Koppel te behouden. Het CDA en de SP stemden tegen een gezamenlijke motie die dit buurtinitiatief in De Koppel een huurcontract aanbiedt volgens de voorwaarde van de buurtbewoners. De grond komt nu definitief in handen van de hoogste bieder, de projectontwikkelaar die er huizen wil bouwen. Indieners PvdA, ChristenUnie en GroenLinks zijn naar eigen zeggen 'verbijsterd en teleurgesteld.'

Een eerdere motie van de SP voor het behoud van de natuurtuin werd weggestemd. ,,De SP pleitte in feite voor een blanco check", zegt Simone Kennedy van de ChristenUnie. ,,Dat is natuurlijk niet realistisch." GroenLinks, ChristenUnie en PvdA kwamen met een nieuwe motie die een huurperiode van drie jaar mogelijk maakte, waarbij de huur van 1500 euro zou worden aangevuld uit de sociale reserve van Amersfoort Vernieuwt. Aan het eind van deze huurperiode zou worden overwogen of de grond door de buurtbewoners kon worden aangekocht of dat er een nieuw huurcontract met prestatieovereenkomst zou worden afgesloten, zoals was voorgesteld door de initiatiefnemers.

Tot verbazing van de indieners weigerden de SP en het CDA deze motie te ondersteunen. Zo werd de laatste kans op behoud van de natuurtuin en weggeefwinkel verworpen. De ChristenUnie noemt de actie 'een triest dieptepunt in verkiezingstijd.'

,,De rol van het CDA was onbegrijpelijk", zegt Dick van de Velde van GroenLinks. ,,De fractie had eerst aangegeven de motie te zullen steunen, maar trok die steun op het laatste moment in. De negatieve inzet van het CDA en de politieke onwil van de SP hebben de doodsteek gegeven aan dit initiatief."

Lineke van Bruggen van de PvdA voegt hier aan toe: ,,Dit is heel erg zonde. Er is lang en moeizaam overlegd over dit onderwerp. Eindelijk leek er een werkbare oplossing met een breed draagvlak te zijn. Door de SP en het CDA staan de initiatiefnemers met lege handen."

advertentie