OPA pleit voor Nationaal Rail Centrum in Amersfoort

Lokaal nieuws

AMERSFOORT - Ouderen Politiek Actief (OPA) Amersfoort presenteert een werkgelegenheidsplan voor de regio Amersfoort. Op donderdag 6 maart biedt Gert Wagelaar, kandidaatsraadlid van OPA Amersfoort lijst 11, het plan aan wethouder Buijtelaar van financiën, mobiliteit, sport en ICT aan. OPA wil de Wagenwerkplaats in ere herstellen met een Nationaal Rail Centrum in Amersfoort.

Vele tientale jaren heeft de Wagenwerkplaats bij het Soesterkwartier gezorgd voor werkgelegenheid in Amersfoort. Met het afstoten van het goederen railvervoer door NS, is de locatie leeg komen te staan. Amersfoort en NS zijn op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming. Naast vele nieuwe bedrijven (deels rail-gerelateerd) is op de huidige locatie onder meer het RailInfra Opleidingen Centrum (RIO) van Prorail en NS-simulator opleidingen gevestigd.

Prorail Rail Infra Opleidingen is een locatie voor spoorinfra-opleidingen, maar ook een testlocatie voor nieuwe railtechnologie. De enige locatie van Prorail in Nederland waar testen, aanpassingen en verbeteringen aan spoorinfra van Prorail mogen plaatsvinden, alvorens ze in de praktijk toepasbaar worden.

Rond deze railtechnologie zijn er volgens OPA kansen om de werkgelegenhied en het onderwijs voor Amersfoort te verbeteren. Recent kwam in het nieuws dat de Hogeschool Utrecht, ProRail en Bouwend Nederland volgend jaar starten met een opleiding Railtechniek. ,,De komst van deze opleidingen zal kunnen zorgen voor nieuwe innovaties op het gebied van railtechnologie, treinveiligheidssystemen en reizigersinformatie met het ontstaan van nieuwe bedrijven op en rond de locatie van de wagenwerkplaats, met Amersfoort als het Nationale Rail Centrum van Nederland."

,,Voor innovatie en testen van nieuwe technieken is in Amersfoort op de locatie Wagenwerkplaats nog voldoende spoorinfra aanwezig, en hebben de huidige spoorengineursbureau's (Arcadis, Royal Haskoning DHV), die deels al in Amersfoort zijn gevestigd, ruimte voor groei."

advertentie