Wellicht meer bevoegdheden schoolbesturen voor goede onderwijshuisvesting

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - De Amersfoortse schoolbesturen en de gemeente werken samen aan een totaal huisvestingplan voor het basis- en voortgezet onderwijs in Amersfoort. Met dit plan moet het beschikbare geld doelmatig en doeltreffend ingezet worden om goede onderwijshuisvesting te blijven garanderen, meldt de gemeente.

De schoolbesturen (voor zowel primair als voortgezet onderwijs) en wethouder Cees van Eijk hebben overeenstemming bereikt over de overeenkomst waarin de uitgangspunten en de vervolgstappen voor het huisvestingsplan zijn vastgelegd. ,,Samen met het Amersfoortse onderwijs hebben we een immense opgave geklaard: de handen ineen om de toekomst van onderwijs in onze stad te versterken. Het gaat over huisvesting, maar het gaat ook over inhoudelijke ambities", zegt Cees van Eijk (Onderwijs).

Eerder presenteerde de wethouder samen met de schoolbesturen een visie op onderwijshuisvesting aan de gemeenteraad. Deze visie is door de raad goed ontvangen en vastgesteld. Het op te stellen huisvestingsplan is een middel om deze visie uit te voeren. De schoolbesturen en de gemeente voelen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor goede onderwijshuisvesting. Doel is dat leerlingen en leraren er goed kunnen leren en werken. Een belangrijk uitgangspunt is ook dat de schoolgebouwen optimaal en duurzaam worden gebruikt, ook buiten de schooltijden.

In het huisvestingsplan worden, op basis van een inventarisatie van alle gebouwen, prioriteiten gesteld. Ook wordt onderzocht welke bevoegdheden en verantwoordelijkheden de gemeente kan overdragen aan de schoolbesturen. Alle partijen willen het liefst dat de schoolbesturen helemaal verantwoordelijk worden voor de onderwijshuisvesting. De gemeente draagt het beschikbare geld dan over aan de schoolbesturen. Of dit haalbaar is, moet blijken uit onderzoek. De uitkomsten van dat onderzoek maken deel uit van het totale huisvestingsplan. Binnen een jaar wordt het totaalplan verwacht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie