Column Joop de Keijzer

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

12 verkiezingsposters netjes op een rij

Als ik vanaf de stad het Soesterkwartier in fiets, kijk ik in de bocht op de Puntenburgerlaan tegen de achterkant van een grote stellage aan. Fiets ik door, dan zie ik dat het een verkiezingsbord is waar keurig netjes de twaalf verkiezingsaffiches op zijn geplakt. Dat was vier jaar terug wel anders; toen werd er maar raak geplakt wat weer boze reacties en verhitte discussies opleverde. Het bord staat een beetje ongelukkig opgesteld, want alleen de mensen die de Noordewierweg afrijden naar de Groningerstraat zien de twaalf affiches hangen.

Ik trotseer de ontelbare hopen hondenstront tussen de ontluikende krokusjes en ga er eens effe goed voor staan (of goed voorstaan). De teksten op de vellen zijn weer lekker standaard en getuigen van een totaal gebrek aan creativiteit van de opstellers. Wat te vinden van lijst 1. De Burger Partij Amersfoort (BPA) met 'Veiligheid'. Hoe lang zou over deze leus zijn nagedacht. Hoeveel vergaderingen zijn hiervoor belegd? De VVD, lijst 2. 'Je eigen huis is geen spaarpot voor de gemeente'. Daar is een complete denktank aan te pas gekomen onder leiding van Koos Voogt, vermoed ik. Lijst 3, PvdA, 'Amersfoort, zorg voor de wijk'. Uit welk brein is deze prachtzin ontsproten? Youssef El-Messaoudi na een overheerlijke Couscous 'Marrakech'? Op 4, D66 lijsttrekker Pim van den Berg met 'Nu vooruit'. Wat is er gebeurd achter zijn rug dat hij zo ondeugend lachend de kiezer aankijkt? Heeft partijgenoot Noëlle Sanders (of Dirk-Joost van Hamersveld) hem soms stiekem in zijn wethouderskontje geknepen? Of heeft hij misschien zojuist te horen gekregen dat de overgebleven bomen in Park Randenbroek allemaal prachtig uitlopen en de herinrichting van dit bosgebied slechts 650.000 euro duurder is uitgevallen?

Lijst 5, Groen Links helemaal niks, gewoon 'Groen Links'. Boeit dus niet. Lijst 6, Micheline Paffen-Zeenni (CDA) kijkt mij doordringend aan. 'Mensen maken de stad' lijkt ze te zeggen en 'Geloof in Amersfoort' lijkt Simone Kennedy-Doornbos (lijst 7 CU) mij toe te roepen vanaf haar poster. Beide dames onberispelijk gekleed, zelfs geen minuscuul streepje van hun decolleté. Kijken een beetje hautain naar de toeschouwer. Allebei zo'n molensteenkraag om en twee regentessen zijn geboren.

De SP lijst 8, '100 procent sociaal'. Ja, dat weten we nou wel, Ad. Lijst 9, Amersfoort Anders, ach gut, de van Plateringen 'Happy' tweeling voor de Stier van Thijs en Marisja met 'Gelukkig Anders'. Tekstschrijver ontslagen. Campagnekas was leeg. Lijst 10, Positief en daadkrachtig gaat Amersfoort 2014 ons besturen als ze tot het bestuurlijk pluche worden toegelaten. Spreuk uit het grote spreukenboek. Lekker oubollig, Ben. Lijst 11. OPA heeft geen regeltje tekst. Penningmeester had geen geld voor een pakkende slogan, ging liever bingoën. Tot slot 'Kansen voor Iedereen', stem nu BGA. Niet echt een wervende in het oog springende tekst, dus vraag ik mij af wat ik hier mee moet. Dertien in een dozijn spreuk.

Daar sta ik dan tussen de inmiddels door de zon opgewarmde stinkende hondendrollen waarvan sommige door een kudde kauwen uit elkaar worden gepikt. Als daar het gras wordt gemaaid, maak je dan maar uit de voeten! Peinzend fiets ik naar huis. Geen van de verkiezingspamfletten heeft mij over de streep getrokken. Saai, oubollig, truttig, zo 2010. Geen enkele pakkende oneliner die mij doet overtuigen op hem of haar te stemmen. Stel mijn stemkeuze nog even uit. Ik zweef nog immer!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie