Voorstel voor permanente openstelling winteropvang dak- en thuislozen

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - Geld vrijmaken voor uitbreiding van de capaciteit en een permanente openstelling van de winteropvang voor dak- en thuislozen in Amersfoort. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort voor in een peiling aan de gemeenteraad.

Wethouder Bert Lubbinge: ,,Er bestaat groeiende druk op de maatschappelijke opvang. Door de economische crisis vallen meer mensen over het randje en zijn ze soms zonder thuis. Dit voorstel zou zeker kunnen stellen dat we in 2014 geen nee hoeven te verkopen aan de deur. Daarom stellen we voor om de capaciteit van de winteropvang in de loop van maart 2014 uit te breiden. Daarna kunnen twintig bedden het hele jaar door beschikbaar zijn voor mensen die bij koud weer geen dak boven hun hoofd hebben, ongeacht het seizoen. We kijken ook verder; de organisatie en opvang van daklozen gaat de komende tijd tegen het licht om te voorkomen dat we door de actualiteit worden ingehaald. We willen weten waar het beter kan."

Zwerfjongeren

Hiernaast stelt het college ook voor aan de gemeenteraad om de opvang van zwerfjongeren te verbeteren. Met name door hen gerichter hulp aan te bieden, afspraken te maken en te werken vanuit het principe één jongere, één plan, één begeleider.

De kosten van de permanente openstelling zouden 150.000 euro in 2014 bedragen. Het college wil van de raad weten of zij akkoord is met deze inzet.

Druk

De maatschappelijke opvang in Amersfoort ervaart een toenemende druk. Afgelopen jaar moest Kwintes (die de opvang uitvoert) in Amersfoort 522 keer 'nee' verkopen. Dit aantal had volledig te maken met gebrek aan capaciteit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie