Hyena Mo overleden in DierenPark Amersfoort

Lokaal nieuws

AMERSFOORT - Maandagochtend vonden de dierverzorgers van DierenPark Amersfoort een hyena dood in zijn nachtverblijf. Gevlekte hyena Mo was aan het herstellen van een aantal verwondingen, maar sinds gisteren ging het opeens slecht met hem. Hyena Mo is vijf jaar geworden.

,,Wij vermoeden dat Mo is overleden aan een infectie'', vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck. ,,Hyena's zijn sterke dieren en normaal gesproken herstellen wondjes snel. Wij denken dat Mo waarschijnlijk bloedvergiftiging heeft opgelopen en dat dit hem fataal is geworden.'' Hier dier is overgebracht naar Universiteit Utrecht voor sectie.

Hyena Mo had zijn wonden overgehouden aan een ruzie met hyenavrouwje Luena vorige week. ,,Hyena's kunnen onderling af en toe flink ruziën en gaan dan ruw met elkaar om'', vertelt de hoofdverzorger. ',,Mo herstelde goed totdat het zondag opeens slechter ging. De dierenarts heeft het mannetje onder narcose gebracht en antibiotica gegeven. Helaas heeft dit niet meer geholpen.''

Afgelopen jaar is het verblijf van hyenakoppel Mo en Luena totaal vernieuwd en uitgebreid. Het park hoopte op hyenapups van het stel en is recent gestart met een hormoononderzoek bij het vrouwtje omdat er geen jongen kwamen. Het park hoopt op termijn een nieuwe man voor Luena te verwelkomen in DierenPark Amersfoort.

DierenPark Amersfoort is coördinator van het Europese fokprogramma van de gevlekte hyena's en bepaalt dus welke stellen (onder andere qua bloedlijn) geschrikt zijn om pups te krijgen.

advertentie